©  Joris Herregods

Aanschuiven voor drinkwater: het leek weer even oorlog in Hemiksem

Hemiksem - net als buurgemeente Schelle - werd in december 2010 opgeschrikt door een ernstige vorm van drinkwaterverontreiniging. Elf dagen lang moesten de inwoners aanschuiven voor water. Het leek wel oorlogstijd, of ergens in Afrika. Ongetwijfeld een van de gebeurtenissen die vele bewoners nooit zullen vergeten.

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Bart Roggeman (49)

Werkt sinds 1993 voor GVA 

bart.roggeman1@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Hemiksem? Volg onze Facebookpagina Gazet van Hemiksem

De verontreiniging kwam aan het licht toen opvallend veel inwoners plots kampten met maag- en darmklachten. Uit analyse bleek het om een bacteriologische verontreiniging van het drinkwater te gaan. Wat volgde was een machtsontplooiing van hulpdiensten met inzet van brandweer, Rode Kruis, Civiele Bescherming en de gemeentediensten.

Koken, afwassen, tanden poetsen,... het konden niet meer met het leidingwater. Douchen kon nog net, al zat de schrik er wel in en was het zeker met jonge kinderen geen evidentie. “Probeer maar eens te vermijden dat ze geen water binnenkrijgen”, getuigde toen een jonge moeder.

 

 ©  rr

De verontreiniging bezorgde ook de horeca en handelaars als bakkers en slagers heel wat kopzorgen en extra werk. Zo getuigde een slager in Schelle hoe hij alles wat hij van maandag tot donderdag bereid had, moest weggooien. Op verschillende plaatsen werd een waterbedeling op poten gezet. Tot 100.000 liter voor beide gemeenten werd per dag aangevoerd. Naar schatting werd toen voor Hemiksem en Schelle bijna een miljoen liter water bedeeld.

Rantsoenering

Aan de waterbevoorradingspunten, waar ondergetekende zelf ook moest aanschuiven, leek het wel alsof er een rantsoenering door oorlog was uitgebroken of dat we plots ergens in Afrika waren beland. Ook in de supermarkten vlogen de flessen en bidons water de deur uit.

 

 ©  rr

Want hoewel de meeste inwoners vol lof waren over de waterbevoorrading, zorgde het toch voor heel wat ongemakken, zo getuigde iemand: “We worden wel goed geholpen, maar je krijgt slechts een beperkte hoeveelheid per keer om iedereen voort te helpen. Met een gezin van vijf is dat niet evident. De eerste dag ben ik drie keer over en weer gemoeten. We zijn daarom ook maar flessen water in de winkel gaan halen.”

Waterbedrijf Pidpa en experts gingen op zoek naar de oorzaak. Uit controles bleek dat het waterleidingnet intact was en dat er een zware externe factor moest zijn. Omdat kort voordien in de zogenaamde Molens van Hemiksem, op de grens van Hemiksem en Schelle, een hevige brand had gewoed, werd al gauw vermoed dat dit aan de basis zou kunnen liggen. Een deskundige die werd aangesteld, oordeelde dat bij het blussen van de brand een grote hoeveelheid Vlietwater in het waterleidingnet moet zijn terecht gekomen. Die analyse werd bevestigd doordat stoffen van het Vlietwater ook werden aangetroffen in het leidingwater van Schelle en Hemiksem.

Velen herinneren zich ongetwijfeld nog het moment dat het water weer normaal uit de kranen stroomde. Het deed een belletje rinkelen hoe belangrijk de basisbehoeften zijn en hoe het is om deze te moeten missen.

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Jobs in de regio