©  rr

Hoe zelfs Eddy Merckx zich bemoeide met een toegevoegd punt op de Brasschaatse gemeenteraad

Brasschaat -

Het strafste verhaal uit al die jaren als reporter in Brasschaat situeert zich in de maandelijkse gemeenteraadszitting. En vooral: hoe een klein agendapunt plots de media overspoelde. We schrijven juni 2019. Ik zit zoals gewoonlijk de zitting in het gemeentehuis bij te wonen. Ik besefte nauwelijks dat alle ogen van Vlaanderen twee dagen later op Brasschaat gericht zouden zijn.

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Jan Brys, 65

Werkt sinds 1990 voor GVA 

jan.brys2@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Brasschaat? Volg onze Facebookgroep Gazet van Brasschaat

Toevallig ben ik die avond als enige van de pers present en zitten we zoals iedere keer de volledige zitting uit. Helemaal aan het einde van die gemeenteraad vraagt oppositielid Rudi Pauwels (Brasschaat 2012) het woord. Hij had opgevangen dat de Brasschaatse scholen aan een netoverschrijdend initiatief werkten. Het zou gaan om de invoering van speekseltests om tijdens schoolreizen na te gaan of leerlingen van het secundair onderwijs drugs hebben genomen. Natuurlijk onder alle mogelijke beperkende voorwaarden.

Onderwijsschepen Inez Ven (N-VA) bevestigt de geruchten en er ontstaat een discussie. De linkse oppositiepartijen tonen wat voorbehoud. De meerderheid wil het een kans geven. Het is juridisch nagekeken en het kan. De maatregel komt er omdat te veel leerlingen drugs zouden gebruiken of worden aangespoord om te dealen aan de schoolpoort. Het betrof de vijf grote secundaire scholen in Brasschaat. Alle directies waren al samengekomen om overleg te plegen. De maatregel zou vooral preventief moeten werken. De raadszitting eindigt en het loopt al tegen middernacht aan.

’s Anderendaags bied ik dit item aan op onze redactie. “Zeker, uitwerken, graag!”. We contacteren een aantal mensen die hier iets zinnigs over kunnen vertellen en schrijven alles uit. Het is dinsdag 25 juni, kort voor de zomervakantie.

Onderwijsschepen Inez Ven.

Onderwijsschepen Inez Ven. © RR

’s Anderendaags valt naar goede gewoonte de krant om 5.30u in mijn brievenbus met het nieuws op de voorpagina. Om 8u hoor ik Brasschaats schepen voor onderwijs Inez Ven (N-VA) al op Radio 1 tekst en uitleg geven over het initiatief. In zowat alle mogelijke duidingsprogramma’s op radio en televisie kwam het item ter sprake. Het was duidelijk het nieuws van de dag.

Eddy Merckx.

Eddy Merckx. © RR

Zowat half bekend Vlaanderen gaf zijn of haar mening over dit – uiteraard goedbedoelde – initiatief. Nochtans hoorde ik nergens positieve commentaren over dit initiatief dat nog maar in de kinderschoenen stond. Ik hoorde Goedele Liekens, José De Cauwer, een onderzoekster van de universiteit van Gent en zelfs wielerlegende Eddy Merckx. Nergens hoorde ik de mening van al die leerkrachten die met hun leerlingen op buitenlandse schoolreizen gaan en er een grote verantwoordelijkheid dragen. Dag en nacht staan zij in de bres om er het beste van te maken. De hele hetze deed me een beetje denken aan die eerste reacties op het euthanasiedebat. Toen zag men ook al dokters met spuiten door de gangen van de ziekenhuizen dwalen op zoek naar mensen om te euthanaseren.

Goedele Liekens.

Goedele Liekens. © RR

Ik heb zelf gedurende bijna veertig jaar lesgegeven in het secundair onderwijs. Talloze keren ging ik met mijn leerlingen op schoolreis, naar binnen- en buitenland. Als er dan een speekseltest in je reistas zit, dan weet ik zeker dat dit voor de leerlingen een ontradend effect heeft.

Maar goed, de speekseltest verdween uit de belangstelling en droogde dus op. Maar dat de tests nog mee op schoolreis gaan, daar ben ik zeker van.

Vastgoed

Jobs in de regio