Met zijn penseel werd Martin uit Merksem de vriend van Kittel, Van Aert en Cancellara

In een grote vitrinekast in hartje Merksem staan zo’n 2500 kleine Pogačars, Pantani’s, Merckxen. Martin Schijvens schildert elk moment dat hij kan kleine miniatuurwielrenners. Die werden al over heel Vlaanderen tentoongesteld, behalve op één belangrijke plaats. Antwerpen zelf.

Rebecca Van Remoortere

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Rebecca Van Remoortere, 29

Werkt sinds 2015 voor GVA 

rebecca.vanremoortere@gazetvanantwerpen.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Merksem? Volg onze Facebookpagina Gazet van ’t Stad

Regiojournalistiek draait om verhalen van opmerkelijke mensen uit onze buurt. Ook in district Merksem zijn die straffe verhalen te vinden. Daar woont bijvoorbeeld Martin Schijvens, misschien niet de grootste wielerfan van ons land, maar zeker wel de wielerfan met het meeste geduld.

In 2021 vond de start van het WK Wielrennen plaats in Antwerpen. Het evenement werd nog altijd overschaduwd door corona, maar voor Martin Schijvens (76) uit Merksem maakt dat niet zoveel uit. Hij kijkt liever naar wielerwedstrijden in zijn zetel en vermijdt de massa supporters liefst.

Martin zit het liefst thuis want dan kan hij verder werken aan zijn collectie. De Merksemnaar heeft zijn passie jaren geleden gevonden in het schilderen van miniatuurwielrenners. Hij legde er al meer dan 2500 onder zijn vergrootglas.

 

 © Dirk Kerstens

Naar aanleiding van het WK mocht Martin zijn collectie voorstellen op tentoonstellingen in Leuven, Brugge en in het districtshuis van zijn thuisdistrict Merksem. Een hele eer volgens hem. Al geeft hij zijn exemplaren nog het liefst gewoon cadeau. Aan zijn grote helden op de fiets zelf en persoonlijk als het even kan. Zo kreeg hij van Kittel, Van Aert en Cancellara zelfs een truitje cadeau in ruil voor hun miniatuurtje.

Martins hand wordt er ondertussen niet vaster op. Ondertussen staan er steeds meer sponsorlogo’s op de wielertruien van de renners. Martin zei vorig jaar nog dat het moeilijker en moeilijk wordt om alle logo’s correct te schilderen.

Het werk van de Merksemnaar was dus al te zien op verschillende tentoonstellingen en de rennertjes stonden zelfs al mee op de tafel in het programma Vive le Vélo. Toch zit Martin nog met een knoop in zijn maag.

 

“De enige plek waar de rennertjes nog niet hebben gestaan is in Antwerpen zelf. Ik heb al met elke grote wielerwedstrijd gemaild met de vraag of ik ze ergens kon tentoonstellen, maar er was nog nooit interesse”, klonk het in 2021 in de krant.

Als een WK Wielrennen geen aanleiding is om de collectie van Martin te tonen in hartje Antwerpen, wat dan wel? Daarom is dit strafste verhaal ook ineens een pleidooi voor Marcel en zijn kleine van Aert of van der Poel. Bij de volgende start van de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen, gepland in 2024, misschien toch een kleine tentoonstelling inrichten om niet alleen de renners, maar vooral ook de wielergekke Merksemnaar te eren? Hij is al lang genoeg geduldig geweest.

Hier ontstaat Wout van Aert.  

Hier ontstaat Wout van Aert.  

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio