©  Isosport

Inter Turku wie? FC Drita Waar? Maak kennis met de twee mogelijke Europese tegenstanders van Antwerp

Inter wie? Drita waar? Geen paniek als u nog niet bekend bent met Inter Turku en FC Drita, de twee mogelijke tegenstanders van Antwerp FC in de tweede voorronde van de UEFA Conference League. Op 7 en 14 juli nemen de twee ploegen het tegen elkaar op, maar tegen dan weet u al welk vlees Antwerp in de kuip zal hebben. Maak kennis met de bijna-killer van Feyenoord en de plaats waar Thibaut Courtois zijn eerste van vele Europese wedstrijden keepte.

Hannes Van Gael

Het opgetelde Europese coëfficiënt (8.000) van Inter Turku (3.000) en FC Drita (5.000) komt maar net over de helft van die van Antwerp (14.500). Toch zijn ze bij de Great Old maar beter gewaarschuwd. Vraag maar aan Feyenoord. De latere finalist van de allereerste Conference League liet zich in de tweede voorronde bijna ringeloren door FC Drita.

Beerschotliederen in Kosovo?

In het kleine Kosovaarse stadje Gjilan bleven de Rotterdammers op een brilscore steken. Geen fijn debuut voor coach Arne Slot, die de voetbaldwerg liever in de heenmatch al tegen het canvas had geslagen. Bij de thuisfans viel het gelijkspel uiteraard wel in de smaak. Ze lieten zich tijdens de match opmerken door de naam van Ajax -de eeuwige rivaal van Feyenoord – te scanderen. Benieuwd of de Kosovaarse fans hun huiswerk goed zullen maken en er op 28 juli - als Drita doorstoot - ‘Beerschot’ zal weerklinken in het Gjilan City Stadion.

Dan maar orde op zaken stellen in de terugmatch zou je denken. Maar niets was minder waar. Feyenoord - dat Cyriel Dessers toen nog niet had gehuurd van Racing Genk - keek na driekwart wedstrijd tegen een 1-2-achterstand aan. Pas in de negentigste minuut slaakte de Kuip een zucht van opluchting.

Het was van nét niet in Europa en dat werd het ook in de competitie en in de beker. Drita werd in de bekerfinale geklopt door het nummer 4 en in de competitie strandde het op de tweede plaats met een straatlengte achterstand op de kampioen. Met slechts 25 tegengoals en 18 clean sheets op 36 competitiewedstrijden incasseerden ze wel het minst aantal doelpunten in het afgelopen seizoen. De marktwaarde van de Kosovaarse club (3,88 miljoen euro) volgens het gespecialiseerde Transfermarkt.com valt in het niets in vergelijking met die van Antwerp (59,55M).

Clubnaam Drita komt van het Albanese woord voor licht. Als er Antwerpfans ondanks het verbod op bezoekende fans toch zouden afreizen naar Gjilan, wordt het opletten geblazen voor de verlichte denkers van Intelektualët, de harde kern van de club. Naar bekende spelers moeten we niet zoeken bij Drita. Een bekende supporter hebben ze wel, want Zwitsers international Xherdan Shaqiri is fan van de club uit zijn geboortestad.

Inter Turku

Wie de Finse spelers uit het hoofd heeft geblokt voor België – Finland op EURO2020, zal in juli geen gezichten herkennen als Inter Turku het tegen Antwerp opneemt, op voorwaarde dat ze de confrontatie met Drita overleven tenminste. De beste Finnen gaan hun brood immers in het buitenland verdienen.

In tegenstelling tot Drita, heeft Turku wel een verleden tegen Belgische clubs. In 2011 kregen ze over twee matchen een 8-3-pandoering aangesmeerd van Racing Genk, helemaal in het begin van hun kampioenenjaar. Marvin Ogunjimi en Jelle Vossen waren toen nog een koningskoppel in wording. Turku is ook de stad waar Thibaut Courtois zijn allereerste Europese wedstrijd keepte.

Jonge club

Inter zag het levenslicht exact 110 jaar later dan Antwerp FC. Ondernemer Alfons Hakans richtte de club naar verluidt op omdat zijn zoon door alle voetbalclubs in Turku geweigerd werd. Havenbedrijf Hakans is nog altijd de shirtsponsor van Inter. Sinimustat (blauw-zwart) knokte zich vervolgens op vier jaar tijd van het vierde naar het hoogste niveau in Finland. De club speelt sinds 1999 onafgebroken in eerste klasse, kroonde zich in 2008 tot landskampioen en won tweemaal de Finse beker. Vorig jaar werd Inter vierde in de competitie.

Het vormpeil van Turku zal in juli makkelijker in te schatten zijn dan dat van Drita, want de Finnen spelen in een zomercompetitie. Inter begon op 2 april aan de Veikkausliiga en kende met 14 op 30 en een vijfde plaats geen al te beste start. Op donderdag 7 juli ontvangt Inter Drita en de terugwedstrijd in Kosovo is een week later op 14 juli.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio