In de buurt van de Koulaak duikt de fietsostrade onder de spoorlijn.  

In de buurt van de Koulaak duikt de fietsostrade onder de spoorlijn.  © Marc Peeters

Fietsostrade klaar tussen Olen en Herentals: “Rij over vijf fietsbruggen en door één fietstunnel”

Herentals, Olen -

Tussen Herentals en Olen is een nieuw stuk van de fietsostrade Herentals-Balen officieel in gebruik genomen. Het is een bijzonder stuk, want over een afstand van zo’n vijf kilometer fiets je over vijf fietsbruggen en door één fietstunnel. “Vandaag is al 23 kilometer van de 36 kilometer lange fietsostrade klaar”, weet gedeputeerde Luc Lemmens (N-VA).

Marc Peeters

Het is aangenaam fietsen over het perfect aangelegde rijwielpad. En ook de omgeving is best genietbaar. Wie van Olen naar Herentals fietst en de brug over het Kempische kanaal is gepasseerd, wordt getrakteerd op een prachtig zicht op de Netevallei. Verder zijn er nog de fietstunnel aan de Koulaak en de fietsbruggen over de Kleine Nete en de Sint-Jobsstraat. Ook burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) van Herentals verkende het traject met de fiets.

“Ruim twee jaar na de start van de werken zijn we tevreden dat de fietsostrade opengesteld wordt. Door de opening van dit deel is er een snelle en comfortabele fietsverbinding met Olen en Geel. De fiets wordt zo een veilig en comfortabel alternatief voor de wagen.”

De Olense schepen Ellen Deswert (CD&V) ziet extra mogelijkheden voor groene mobiliteit. “Onder meer werknemers en studenten kunnen zich nu vlot en op een veilige manier verplaatsen.” Opvallend is de kleur van de verlichting in de fietstunnel onder de spoorlijn. Die is net als de openbare verlichting in die buurt amberkleurig. Een bewuste keuze omdat die onder meer naar vleermuizen toe veel diervriendelijker is.

De fietsostrade houdt momenteel op in de Koulaak aan de ene en in de Rozenstraat aan de andere kant van de spoorlijn. Tot aan het station van Herentals komen fietsers vervolgens in gemengd verkeer terecht. Een missing link die in een latere fase en bij de realisatie van ondertunnelingen onder de overwegen nog verder zal aangepakt worden.

De fietsostrade is ook landschappelijk mooi.

De fietsostrade is ook landschappelijk mooi. © Marc Peeters

Het aanleggen van een fietsostrade is een werk van lange adem, maar het project tussen Balen en Herentals is ondertussen flink opgeschoten. “In Geel zijn nog rioleringswerken aan de gang, en die worden afgesloten met de realisatie van een nieuw gedeelte. Verder is er nog een dossier in voorbereiding voor een nog ontbrekend stuk”, weet Luc Lemmens.

30% meer fietsers

Samen met de lokale besturen van Herentals en Olen hoopt de gedeputeerde ook in deze gemeenten een verdere mobiliteitsshift ten goede van de fiets te stimuleren. “Tussen 2014 en 2020 konden we een stijging noteren van het aantal fietsers in onze provincie van 30%.” Dat wil zeggen dat er voor elke drie fietsers een vierde bijkwam. Ook de gemiddelde afstand die de fietser overbrugt, wordt steevast langer.

“We merken wel, onder meer door de toename van het thuiswerk tijdens de coronapandemie, een verschuiving van functioneel fietsen naar meer fietsen ter ontspanning. Met onze fietsostrades leggen we de focus toch meer op het woon-werkverkeer met als doelstelling in onze provincie een betere mobiliteit tot stand te brengen.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio