©  BB Globetrotters - Instagram

Van Bruno’s Magpies tot de Kosovaren die Feyenoord bijna uit de finale hielden: de 9 mogelijke Europese tegenstanders van RAFC

Litouwen, Slovenië, Slowakije, Bosnië Herzegovina, Gibraltar, de Faeroër, Finland, Noord-Ierland of Kosovo: de eerste Europese tegenstander van Antwerp FC komt uit een van deze negen landen, voornamelijk voetbaldwergen.

Hannes Van Gael

De kans dat Antwerp vandaag al de uiteindelijke tegenstander kent is slechts één op vijf. Alleen NK Koper uit Slovenië is net als de Great Old al zeker van deelname aan de tweede kwalificatieronde. De overige acht ploegen treffen elkaar al in de eerste kwalificatieronde. Dit zijn de vier duels: Inter Turku (Finland) - Drita (Kosovo), Ruzomberok (Slowakije) - Kauno Zalgiris (Litouwen), Magpies (Gibraltar) - Crusaders (Noord-Ierland) en Borac Banja Luka (Bosnië Herzegovina) - B36 Torshavn (Faeroër). Allemaal haalbare kaarten dus. Want dat Antwerp (14.500) de hoogste Europese coëfficiënt heeft, hoeft niet te verbazen.

Hieronder een korte kennismaking met de negen kanshebbers. Een kanttekening: de eerste verplaatsing van Antwerp wordt er een met een gesloten bezoekerstribune. Een gevolg van de ongeregeldheden tijdens de Europese confrontatie met Frankfurt.

NK Koper (Slovenië)

Coëfficiënt: 3.000

Gedurende een helft van de Sloveense competitie stond Koper helemaal bovenaan het klassement. Op de op twee na laatste speeldag opnieuw, maar uiteindelijk ging de titel naar het iets bekendere Maribor. Twee jaar geleden kwam Koper, bijgenaamd De Kanaries vanwege hun geel-blauwe uitrusting, zelfs één seizoen uit in de Sloveense tweede klasse, waar het wel meteen kampioen werd. Na een negende notering (van tien clubs) werd het afgelopen seizoen tweede. Koper ligt aan de Golf van Triëst, een strookje Sloveense kust tussen Italië en Kroatië.

Inter Turku (Finland)

Coëfficiënt 3.000

Finland heeft een zomercompetitie, dus het seizoen van Inter Turku is nog volop aan de gang. Het staat momenteel vijfde, twee posities slechter dan de derde plaats van vorig seizoen. Blauw-zwart is geen onbekende in de Conference League. Vorig jaar strandde het wel al in de eerste kwalificatieronde. Het Hongaarse Puskas Akademia was een maatje te groot (3-1 over twee matchen). Als het verder wil geraken dan vorig jaar, moet het in de eerste ronde voorbij het Kosovaarse Drita. In het seizoen 2010-2011 waren de Finnen de tegenstander van Racing Genk in de voorronde van de Europa League. De Limburgers wonnen makkelijk met 1-5 en 3-2.

FC Drita (Kosovo)

Coëfficiënt 5.000

Geen bekende naam in het Europese voetbal, maar daarom niet minder gevaarlijk. Vraag dat maar aan Feyenoord. De latere finalist van de Conference League struikelde in de tweede voorronde ei zo na over de Kosovaren. Drita hield de Rotterdammers in eigen huis op een brilscore en stond in De Kuip na driekwart wedstrijd op voorsprong (1-2). Guus Til trok Feyenoord uiteindelijk over de streep met goals in minuut 67 en 90.

Ruzomberok (Slowakije)

Coëfficiënt 3.125

De vicekampioen van Slowakije heeft alleen maar Slowaken in de kern. Het was overigens de club waartegen een zekere Didier Lamkel Zé zijn eerste goal van het seizoen maakte. Zijn bewogen jaar begon op uitleenbasis bij DAC. Een keer was een Belgische ploeg te gast in het Slowaakse skioord. Club Brugge won de dubbele confrontatie pas na een late goal van Bosko Balaban. Het stadion ligt in de schaduw van de Cebrat, een berg van 1.054 meter hoog. Mooie plaatjes verzekerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kauno Zalgiris (Litouwen)

Coëfficiënt 3.500

Met een zesde plaats na 14 speeldagen loopt het allesbehalve lekker bij de ploeg uit Kaunas. Vorig jaar kregen ze -over twee matchen- een 10-1-nederlaag aangesmeerd in de tweede voorronde van de Conference League door The New Saints FC uit Wales. In de eerste ronde kon Kauno Zalgiris pas in de return (2-0) het verschil maken tegen FC Europa uit Gibraltar. De heenmatch eindigde op een brilscore.

FC Bruno’s Magpies (Gibraltar)

Coëfficiënt 1.083

De Eksters van Bruno spelen hun thuiswedstrijden op het kunstgras van het Victoria Stadium, net zoals de tien andere ploegen uit de Gibraltarese eerste klasse en het nationale voetbalelftal van Gibraltar. Ook wedstrijden in het darts, cricket en rugby werden al uitgevochten in het stadion dat pal naast de Rots van Gibraltar ligt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Crusaders (Noord-Ierland)

Coëfficiënt 3.250

Crusaders is een van de vele clubs in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Clublegende Stephen Baxter staat er als sinds 2005 (!) aan het roer, nadat hij er ook als speler al een mooie carrière had. Hij nadert de kaap van 1.000 gecoachte wedstrijden en kreeg in 2019 een British Empire Medal voor zijn verdiensten voor het voetbal in Noord-Ierland. Gemiddeld komen er zo’n 1.500 supporters naar de thuiswedstrijden in Seaview.

FK Borac Banja Luka (Bosnië Herzegovina)

Coëfficiënt 3.000

Bijna een halve eeuw geleden keerde Anderlecht met het schaamrood op de wangen terug uit Banja Luka. De 1-0-nederlaag werd in Brussel nog wel opgehaald door Nederlander Rob Rensenbrink en Antwerpenaar Ludo Coeck. Dit seizoen eindigde het Europese avontuur in de tweede voorronde van de Conference League tegen het Noord-Ierse Linfield.

B36 Torshavn (Faeroër)

Coëfficiënt 4.750

B36 Torshavn is niet te verwarren met HB Torshavn, historisch gezien de grote broer van B36. Het aantal landstitels -11 tegenover 24- spreekt voor zich. B36 kreeg in 1997 een 0-5 om de oren van Racing Genk in de Intertoto Cup. HB kreeg in 1995 Germinal Ekeren over de vloer. “Liefhebbers van een artisanaal gebrouwen biertje noteren alvast dit adres: Gríms Kambans gøta 2. De tent heet Bjorkovin”, schreef Dave Peters vorige maand nog in zijn wekelijkse column.

LEES OOK. DAVE LANGS DE ZIJLIJN. “Antwerp mag naar de Conference League, een bron van pittoreske stadions en onontdekte gebieden”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio