Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) bij de uitreiking van de prijs ‘chasse patat’ aan deelnemer Willy Van den Bergh afgelopen zondag tijdens de retrowielerwedstrijd ’t Santhovense Koerse voor het gemeentehuis. 

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) bij de uitreiking van de prijs ‘chasse patat’ aan deelnemer Willy Van den Bergh afgelopen zondag tijdens de retrowielerwedstrijd ’t Santhovense Koerse voor het gemeentehuis. © Kevin Verboven

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) betreurt afscheid Valerie Van Peel (N-VA): “Ik heb zelf ook gedacht aan stoppen”

Zandhoven -

In een opmerkelijk opiniestuk op Facebook drukt burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven zijn steun uit aan Valerie Van Peel (N-VA) en hoopt hij heimelijk dat ze alsnog politiek actief blijft. Zelf vertelt Van Hove, die nu aan zijn derde termijn als burgemeester bezig is, dat hij ook wou stoppen, maar dat hij daarop is teruggekomen en in 2024 opnieuw lijsttrekker zal zijn voor zijn partij.

Kristin Matthyssen

‘Op z’n Zandhovens zeggen we “das sunt”’, luidt de aanhef van het opiniestuk dat Luc Van Hove via zijn eigen Facebookpagina verspreidde, en dat meteen druk gedeeld en becommentarieerd werd. Zo schrijft Seppe Bouquillon, burgemeester voor CD&V in Olen, zich te herkennen in het stuk. “Ik begrijp dat het misschien raar is om als lokale CD&V’er nu mijn steun te betuigen aan iemand van een andere partij”, zegt Van Hove als we hem bellen. “Maar ik vind het echt spijtig dat mensen zoals Van Peel, die op een gedreven, oprechte manier politiek bedrijven, de handdoek gooien. Ik herinner me een andere grote dame, Inge Vervotte (CD&V), die om quasi dezelfde redenen andere wegen ging bewandelen.”

Zelf werd Van Hove, die momenteel aan zijn derde termijn bezig is als burgemeester van Zandhoven met een absolute CD&V-meerderheid, recent ook geconfronteerd met de verruwing in de politiek. In de huis-aan-huis-bladen van Vlaams Belang en N-VA werd zijn persoonlijke integriteit in vraag gesteld en werd hij beticht van belangenvermenging over verkavelingsplannen en de verzekeringsportefeuille van de gemeente. Hierover gebeurde een forensische audit, die binnen de contouren van haar bevoegdheden geen fraude blootlegde.

“Maar het hakt er wel in, omdat het over mijn eigen zaak en familie gaat, en je je niet kan verdedigen”, aldus Van Hove. “Vandaar dat ik Valerie Van Peel (N-VA) wel kan begrijpen, maar het betreur dat juist die mensen die hun boodschap op een beleefde manier brengen, afhaken.”

Tijdens de coronaperiode had Van Hove voor zichzelf al wat uitgemaakt dat hij in 2024 niet meer als lijsttrekker zou opkomen. “Er waren geen recepties en weekendactiviteiten meer, gewoon het dagelijks werk, waardoor je ineens wordt teruggeworpen op de essentie: je gezin. Ik ging veel wandelen zoals alle Vlamingen en deed gezelsschapsspellen. En ik moet toegeven dat die rust deugd deed. Ik zetel van mijn 21ste in de gemeenteraad. Eerst als student, daarna trouwde ik en kwamen de kinderen, maar ik zit al veertig jaar zeven dagen op zeven met politiek bezig. Tijdens de coronaperiode ging ik nadenken of ik nog verder wou. En als je er daarna die shit nog bijkrijgt waartegen je je moeilijk kan verweren, komt er wel eens die gedachte van: ‘Waarvoor doe ik het nog?’ Maar ik kreeg veel steunberichten en nu met dat van Valerie Van Peel, denk ik tegelijkertijd van: dit klopt niet. Het is zonde.”

Luc Van Hove leek de voorbije maanden wat afweziger. Maar in het opiniestuk geeft hij nu aan dat hij zijn rug heeft gerecht, dat hij ontdekt heeft dat de motivatie en goesting er nog zijn en dat hij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een gooi gaat doen naar een vierde termijn. Tegen dan is hij 63. Zijn voorganger, ereburgemeester Willy De Bie die vorige maand in goede gezondheid zijn 89ste verjaardag vierde, was burgemeester van Zandhoven met een absolute CD&V-meerderheid van 1970 tot 2006. In december 2008 verliet hij de lokale politiek op 75-jarige leeftijd.

Het opiniestuk van Luc Van Hove:

Kort opiniestukje

Das sunt

Op z’n Zandhovens zeggen we “das sunt”.

Het is inderdaad zonde dat Valerie Van Peel afscheid neemt van de politiek. Zij was/is een gedreven dame die politiek op een oprechte, op een beleefde manier, maar met vol overtuiging brengt.

Wij zitten niet in dezelfde partij, zij speelt op nationaal niveau, ik enkel lokaal, maar is het zo jammer dat zulke krachten wegvallen onder meer door de “verharde” manier van politiek bedrijven.

Ik herinner mij een andere grote dame, Inge Vervotte, die om quasi dezelfde redenen andere wegen ging bewandelen. Spijtig, erg spijtig.

Ik draai ook al vele jaren mee, en ja, corona hakte er ook wel in.

Het was voor iedereen effe wennen, voor mij ook. Nog nooit in mijn leven had ik een weekend aan één stuk thuis gezeten, laat staan maanden aan een stuk. Het wende echter vlug en het deed deugd om – zelfs in volle crisismanagement – toch nog meer tijd te hebben voor vrouw en kinderen. Het voelde erg goed aan.

Ik was - als het ware bijna zeker - om volgende keer niet deel te nemen aan de verkiezingen. Mijn collega’s zullen binnen 3 jaar immers het roer zonder problemen overnemen.

En toen kreeg ook ik plots te maken met de “verharde” manier van politiek voeren.

Ik zag artikels in blaadjes verschijnen waar – heel bewust - de waarheid zwaar geweld aangedaan werd. Er werd recht op de man gespeeld. Blijkbaar is dat voor sommigen de nieuwe politieke cultuur.

En ja, leuk is dat niet, maar ik ben wel wat gewoon en ik apprecieer wel een beetje humor

Maar toch dacht ik soms : waar zijn we in godsnaam mee bezig? Waarom doe ik dit eigenlijk nog?

Is het dit allemaal wel waard?

Maar toen ondervond ik ook het mooie aan burgemeester zijn.

Ik ontving tal van reacties van onze inwoners op die artikels. Reacties van mensen die deze manier van politiek voeren ook verwerpelijk vinden. Mensen mailden mij of gaven me een warm woord.

Zelfs mandatarissen uit diezelfde oppositiepartijen gaven aan dat het “er ver over was”. ( uiteraard strikt vertrouwelijk.)

En ja : dat doet deugd, dat krikt een mens op.

En toen dacht ik : Verdomme : Laat ik mij nu doen door een handvol populisten? Laat ik mijn oren hangen naar enkelen die hard roepen en brullen, maar niets te vertellen hebben ?

Verdorie nee !!!

Zandhoven is veel te mooi om over te laten aan dergelijke figuren. Onze inwoners verdienen dat niet.

Vandaar : We zullen de volgende 3 jaren ons krom blijven werken, wij allen samen, voor u en voor Zandhoven.

En volgende gemeenteraadsverkiezing zal ik er terug staan - zullen WIJ er terug staan - zoals altijd met een beresterke ploeg. En met veel goesting en – wees gerust – erg gemotiveerd.

En heimelijk hoop ik dat Valerie ook terug komt op haar besluit.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio