© atv

Het cruiseschip met meer bemanningsleden dan toeristen: Sea Cloud Spirit meert aan in Antwerpen

Aan de nieuwe cruiseterminal van het Steenplein in Antwerpen is maandagnacht een speciaal cruiseschip met meer bemanningsleden dan toeristen gearriveerd. Het was de eerste keer dat de exclusieve zeilboot Sea Cloud Spirit aanmeerde in de stad en dus werd de kapitein, zoals de traditie het wil, officieel verwelkomd.

svo

De Sea Cloud Spirit werd ingewijd in september 2021 en is een exclusief zeilschip dat toeristen vervoert, maar eigenlijk meer bemanning aan boord heeft. Op het schip kun je gebruikmaken van een wellness, een fitness, een bistro en cabines met een balkon. Een tripje is niet goedkoop. Mocht je bijvoorbeeld van Hamburg naar Spanje willen varen in augustus, dan betaal je vanaf 6.755 euro per persoon voor tien nachten.

De zeilen van de Sea Cloud Spirit wordt nog op een traditionele manier opgetuigd.

De zeilen van de Sea Cloud Spirit wordt nog op een traditionele manier opgetuigd. ©  Sea Cloud Cruises

“In Antwerpen is het de traditie om de kapitein van het schip te verwelkomen wanneer die voor de eerste keer aanmeert”, vertelt Dirk Vermeiren, de woordvoerder van Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA), aan Radio 2 Antwerpen. “In dit geval gaat het om een exclusief schip met een beperkte capaciteit. Er zijn namelijk meer bemanningsleden dan toeristen aan boord.”

Diesel

De Sea Cloud Spirit gebruikt diesel, maar er wordt ook gezeild. Dat gebeurt op een traditionele manier. De bemanning klimt naar boven om zeilen los te maken en wanneer de zeilen gehesen moeten worden, gebeurt dat ook op mankracht. Er worden geen computers gebruikt om de zeilen te bedienen. “Een officier staat op wacht en houdt de prestaties van de zeilen in de gaten door de windsituatie te bekijken en te analyseren”, zegt Anja Ringel, persverantwoordelijke voor België van Sea Cloud Cruises. “Voor ons betekent dat ook dat er manoeuvres moeten worden uitgevoerd onder de zeilen, zoals overstag gaan.”

De kapitein heeft alvast laten weten dat zijn korte verblijf in Antwerpen fantastisch was. Hij vertrok rond half twee richting Amsterdam om daarna door te trekken naar Hamburg, waar het bedrijf achter de schepen gevestigd is. “Aangezien dit het eerste bezoek van het schip aan Noord-Europa is, zal dit ook een heel speciale aanloop zijn”, zegt Ringel. “Het volgende bezoek aan Antwerpen van de Sea Cloud Spirit staat gepland in de nacht van 16 op 17 augustus in 2023.”

 

 ©  Sea Cloud Cruises

 

 ©  Sea Cloud Cruises

 

 ©  Sea Cloud Cruises

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio