Vluchtelingen in de kou. Er werden sinds begin dit jaar al 1.400 rechtszaken aangespannen tegen Fedasil, die voor hun opvang verantwoordelijk is.© Kristof Vadino

Brusselse rechtbank: “Mahdi schendt doelbewust recht op opvang van asielzoekers”

De Brusselse arbeidsrechtbank stelt een “doelbewuste, gecoördineerde en aanhoudende” schending vast van het recht op opvang dat asielzoekers hebben. Die praktijk “lijkt gewenst, overwogen en ­georganiseerd” door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi (CD&V).

Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 1.400 rechtszaken aangespannen tegen Fedasil wegens het niet verlenen van asielopvang. In meer dan 1.000 van de aangespannen rechtszaken werd het agentschap voor de opvang van asielzoekers veroordeeld. Maar aan de praktijk veranderde dat weinig.

De Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel gaat daarom een stap verder. Ze heeft bij het Brusselse parket melding gemaakt van mogelijk strafbare feiten en verwijt Fedasil “een doelbewuste, gecoördineerde en aanhoudende praktijk” waarin de instelling het ­opvangsrecht van asielzoekers schendt. Meer zelfs. Die praktijk “lijkt gewenst, overwogen en georganiseerd” door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi (CD&V), schrijft de rechtbank.

­Mahdi zegt dat er “absoluut geen intentie is om bewust mensen op straat te laten staan, zoals de rechtbank lijkt te insinueren”. (poj)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER