©  Rob Engelaar

Drie havenmedewerkers opgepakt wegens drugssmokkel, 1,4 ton cocaïne onderschept

Bij een reeks huiszoekingen in Antwerpen en Zwijndrecht zijn maandag drie mannen opgepakt die in de haven werken. “Ze hielden zich bezig met de invoer van verdovende middelen via de Waaslandhaven”, zegt het parket.

Het drietal was in beeld gekomen na het kraken van de bij criminelen populaire geëncrypteerde chatdienst Sky ECC. Die berichten leverden de speurders een unieke inkijk in het criminele milieu op. “Zo kwam een groepering naar voren die zich zou hebben georganiseerd om partijen drugs uit te halen”, legt parketwoordvoerder Kristof Aerts uit. “Daarvoor zouden havenmedewerkers gerekruteerd worden, omdat zij die uithalingen zouden kunnen vergemakkelijken. De groep zou voornamelijk actief zijn op twee grote kaaien in de Waaslandhaven. De leiders van de organisatie zouden ook voor telefoontoestellen met app Sky ECC hebben gezorgd.”

Een gemeenschappelijk onderzoeksteam van de federale gerechtelijke politie en de politiezone Antwerpen kon de groep linken aan vier partijen cocaïne die tussen november 2020 en maart 2021 aankwamen op grote terminals in de Waaslandhaven. “Ze worden onder meer gelinkt aan een inbeslaggenomen partij cocaïne van 1.445 kilogram”, aldus Aerts.

Maandagochtend vielen de speurders binnen op acht adressen in Antwerpen en Zwijndrecht. Drie mannen tussen 25 en 30 jaar oud, alle drie werkzaam in de haven, werden opgepakt. “Na verhoor mochten ze beschikken”, zegt Aerts. De leidinggevenden van de organisatie konden bij de huiszoekingen niet opgepakt worden. “Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet”, besluit Aerts.

sare

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio