©  Getty Images

De provincie Zeeland omvat naast Zeeuws-Vlaanderen vijf eilanden: Walcheren, Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland en Tholen.

De provincie Zeeland omvat naast Zeeuws-Vlaanderen vijf eilanden: Walcheren, Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland en Tholen.

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail: De provincie Zeeland omvat naast Zeeuws-Vlaanderen vijf eilanden: Walcheren, Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland en Tholen.

Zeeland land(t) in zee: “De meeste toeristen komen nog altijd voor zon, zee en strand”

De 650 kilometer kustlijn rondom de zes Zeeuwse eilanden bracht op 1 februari 1953 de provincie Zeeland in zwaar weer, maar is vandaag hun grootste toeristische troef. Diana Korteweg Maris van het Kenniscentrum voor Kusttoerisme en provincie-gedeputeerde Dick van der Velde wegen water en zand tegenover elkaar af. “De meeste toeristen komen nog altijd voor zon, zee en strand. Met nieuwe projecten willen we ze de weg wijzen naar onze natuurgebieden en historische steden in het binnenland.”

Suzanne Antonis

Eerst de cijfers

Het Kenniscentrum voor Kusttoerisme zette voor het coronavrije 2019 enkele cijfers op een rijtje. Zo’n 30% van de buitenlandse toeristen zijn Belgen: 430.000 die in totaal 1,3 miljoen nachten bleven. Ondanks de boutade dat in Nederland kamperen de favoriete verblijfsformule is, registreerden ze dat ruim de helft van de Belgische nachten in een vakantiewoning wordt doorgebracht. Daarna komen de hotels en B&B’s en pas op de derde plaats trekken ze naar een camping.

Het aantal Belgen dat op een van de Zeeuwse eilanden een woning, stacaravan of boot als tweede verblijf heeft, wordt geschat op 12.500. Het dagtoerisme wordt voor het jaar 2022 opnieuw onderzocht en loopt wellicht opnieuw in de miljoenen bezoeken. Antwerpenaars ten slotte kiezen vooral voor de meest naburige eilanden rond de Westerschelde, met als favoriete steden Middelburg, Hulst en Sluis. Diana: “De Zeeuwen zien de Belgen trouwens graag komen. Het zijn plezierige gasten die genieten van de vakantiesfeer en ze geven graag geld uit.”

De Abdijsite in Middelburg herbergt o.a. het Zeeuws Museum en het provinciehuis. 

De Abdijsite in Middelburg herbergt o.a. het Zeeuws Museum en het provinciehuis. © Beeldbank Visit Zeeland

Baden in zee

In de negentiende eeuw strandden de eerste toeristen in het stadje Domburg aan de westkust van het eiland Walcheren. Diana: “Vanuit Frankrijk kwam een cultuur overgewaaid dat baden in zee goed was voor de gezondheid. Belgen namen de stoomtrein Mechelen-Terneuzen en daarna de boot naar Vlissingen. ’s Avonds keerden ze via dezelfde weg weer terug. Het moderne massatoerisme kwam op gang in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Iedereen had een auto én betaalde vakantiedagen. Sindsdien is het toerisme op Zeeland blijven groeien met voor de Antwerpenaars de drukst bezochte eilanden Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Zuid-Beveland.”

De vele bruggen en tunnels om het alomtegenwoordige water te overbruggen bleven lang een obstakel om de noordelijke eilanden, zoals Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Tholen te verkennen. “Maar stilaan zien we verandering”, zegt Dick van der Velde. “Vooral bij de waterrecreanten op en rond het Veerse Meer en de Oosterschelde. Heel wat Belgen hebben er ook een vaste ligplaats voor hun boot.”

Veel Antwerpenaars kiezen het Veerse Meer als vaste ligplaats voor hun boot. 

Veel Antwerpenaars kiezen het Veerse Meer als vaste ligplaats voor hun boot. © Beeldbank Visit Zeeland

Meer dan zon, zee en strand

“En Zeeuwse mosselen”, lacht Diana, “Antwerpenaars bezoeken in groten getale de mosselrestaurantjes van het vissersdorp Yerseke en meteen nemen ze ook een portie vis mee naar huis. Maar we halen ook zilte zaligheden uit het water die nog niet zo bekend zijn, zoals lamsoor, zeekraal en de Oosterscheldekreeft. Op het vasteland is de witte wijn die op Schouwen-Duivenland geproduceerd wordt een aanrader. En wie Zuid-Beveland bezoekt, kan in het voorjaar tussen de appel- en perenboomgaarden in het voorjaar de bloesemroute komen fietsen.

Deelfietsen

Onze focus voor de volgende jaren ligt trouwens op het verbreden van de mobiliteit. We werken aan een systeem van elektrische deelfietsen en scooters. De eerste hub is al gerealiseerd in Breskens in Zeeuws-Vlaanderen. Je kan er via een app een deelfiets reserveren die je na je fietstocht elders weer achterlaat, zonder tussenkomst van een winkel of toeristische dienst. Tegelijk werken we aan het verbreden van de seizoenen, zodat toeristen ook in de winter naar Zeeland komen. Want de lokale bevolking geeft aan dat het in de zomer op sommige plaatsen echt te druk wordt.”

“Antwerpenaars bezoeken in groten getale de mosselrestaurantjes van het vissersdorp Yerseke en meteen nemen ze ook een portie vis mee naar huis”

Diana Korteweg Maris (Kenniscentrum voor Kusttoerisme)

Diana Korteweg Maris van Kenniscentrum voor Kusttoerisme en provincie-gedeputeerde Dick van der Velde. Foto: Suzanne Antonis

Diana Korteweg Maris van Kenniscentrum voor Kusttoerisme en provincie-gedeputeerde Dick van der Velde. Foto: Suzanne Antonis

Wetenschappers en ingenieurs komen van wereldwijd de Deltawerken bekijken. 

Wetenschappers en ingenieurs komen van wereldwijd de Deltawerken bekijken. © Beeldbank Visit Zeeland

Deltawerken

Wie Zeeland zegt, denkt ook aan de watersnoodramp van 1953 die de eilanden blank zette en het Nederlandse antwoord daarop. Dick van der Velde: “De Deltawerken zijn quasi uniek in de wereld. Van overal komen ingenieurs op werkbezoek om dit technische huzarenstukje te bestuderen. Momenteel werken we samen met de Nederlandse provincie Brabant, de stad Antwerpen en de Belgische provincies Oost- en West-Vlaanderen aan het verwerven van de Unesco Global Geopark-status. Dan kunnen we de hele Scheldedelta als toeristisch geheel op de kaart zetten. Met als belangrijkste doel het landschap met zijn unieke geologische structuur verbinden met culturele pareltjes en natuurgebieden in het binnenland. Water en zand in evenwicht dus.”

De deelfietsen zijn een nieuw project dat de komende jaren over heel Zeeland wordt uitgerold. 

De deelfietsen zijn een nieuw project dat de komende jaren over heel Zeeland wordt uitgerold. © Beeldbank Visit Zeeland

INFO

www.zeeland.com/visit

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio