Axl Van Steenacker met zijn website hoeveelkosteenhuis.be. 

Axl Van Steenacker met zijn website hoeveelkosteenhuis.be. ©  Joren De Weerdt

Hulp nodig bij je huizenjacht? 22-jarige Zandhovenaar bouwt website om gemakkelijk prijzen te vergelijken

Zandhoven -

Wie op zoek is naar een huis en zich afvraagt in welke gemeente de beste koopjes te vinden zijn, kan sinds kort terecht op de website hoeveelkosteenhuis.be. De 22-jarige Axl Van Steenacker startte de website omdat hij tijdens zijn eigen huizenjacht amper toegankelijk cijfermateriaal over huizenprijzen vond.

Jonas van Boxel

Op de website hoeveelkosteenhuis.be kom je met enkele muiskliks te weten wat vorig jaar de mediane verkoopprijs van een huis in een bepaalde gemeente was. De website toont ook de verkoopprijs van een jaar eerder en hoeveel de prijs gestegen is sinds 2010. Daarnaast kunnen huizenjagers er nuttige informatie vinden over de extra kosten die ze kunnen verwachten en staan er contactgegevens van notarissen in de gemeente.

De site is geen initiatief van een notarisvereniging of een vastgoedmakelaar, maar van de 22 jaar jonge Axl Van Steenacker uit Pulle (Zandhoven). Sinds 2018 bouwt hij websites en webshops voor bedrijven. Hij helpt die bedrijven ook om bovenaan te verschijnen in de zoekresultaten van Google. “Hoeveelkosteenhuis.be is eigenlijk een soort hobbyproject”, legt Axl uit. “Ik ben ermee gestart toen ik vorig jaar vrijaf had tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Nu werk ik er vooral in de weekends aan.”

Van Zandhoven naar Lille

Axl kreeg het idee toen hij zelf op zoek ging naar een huis. “Ik kon nergens toegankelijk cijfermateriaal vinden over de huizenprijzen per gemeente. Ik dacht dat veel mensen wel geïnteresseerd zouden zijn in dergelijke informatie.” Daarom ging Axl aan de slag met cijfers van Statbel, om te bekijken in welke gemeentes het goedkoper wonen is. Voor Axl zelf leverde die zoektocht resultaat op. “Ik zag dat het in Zandhoven duur was, maar dat in enkele omliggende gemeentes de mediane prijs lager lag. We zijn gaan zoeken in Lille en hebben daar een nieuwbouwwoning kunnen kopen die momenteel afgewerkt wordt.”

Axl voor zijn huidige woning in Pulle. Binnenkort kan hij dankzij zijn zoektocht verhuizen naar Lille. 

Axl voor zijn huidige woning in Pulle. Binnenkort kan hij dankzij zijn zoektocht verhuizen naar Lille. ©  Joren De Weerdt

Axl wil zijn website nu verder uitbouwen. “Om mensen te helpen die hun huis willen verkopen, wil ik per gemeente een lijst van makelaars toevoegen. Makelaars die hun gegevens graag op de website willen, kunnen contact met mij opnemen.”

Wij bekeken de evolutie van vastgoedprijzen in Antwerpse gemeenten tussen 2010 en 2021. In Puurs-Sint-Amands steeg de mediane verkoopprijs het sterkst, met 77%. In Lille het minst, met 22%.

Meer info en contactgegevens op hoeveelkosteenhuis.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio