Ilan Heirwegh reed in Koningshooikt nog maar zijn eerste IMBA-cross. “Ik wist echt niet goed aan wat ik me moest verwachten”, aldus de 20-jarige Heirwegh 

Ilan Heirwegh reed in Koningshooikt nog maar zijn eerste IMBA-cross. “Ik wist echt niet goed aan wat ik me moest verwachten”, aldus de 20-jarige Heirwegh © GOYVAERTS

20-jarig talent Ilan Heirwegh heerst op het Fort in Koningshooikt: “Een stap in het onbekende die heel goed is meegevallen”

Er stond zondag geen maat op de 20-jarige Ilan Heirwegh in de manches IMBA op het Fort van Koningshooikt. De crosser uit het Oost-Vlaamse Eksaarde reed iedereen op grote afstand.

Geert Fierens

IMBA was het hoogtepunt van een dag crossen op het Fort. Drie reeksen van twintig minuten met een deelnemersveld dat bestond uit heel wat nationaliteiten. En deze cross werd dé cross van Ilan Heirwegh. Er stond geen maat op de beloftevolle crosser uit Eksaarde bij Lokeren.

“Voor mij was dit toch een stap in het onbekende”, aldus Heirwegh. “Ik had nog nooit aan een IMBA-cross meegedaan en ik wist echt niet goed aan wat ik me moest verwachten. Dit parcours is toch wat speciaal, het is een omloop waar je bij de pinken moet zijn. Het is smal met behoorlijk veel bochten en dan komt het erop aan om je start niet te missen. En dat heb ik ook elke keer gedaan. Ik wilde als eerste of tweede bij de eerste bocht zijn. Het is me telkens gelukt en ik verbaasde me er zelf wel over dat ik zo’n grote voorsprong had.”

Heirwegh rijdt nog andere wedstrijden dan alleen die in de VMCF. “Dat is zo, ik rijd nog in andere bonden. Ik wil een beetje mijn grenzen aftasten. Ik ben nog jong en ik zie wel wat op me afkomt. Maar deze mooie prijs heb ik alvast binnen en dat beschouw ik als zeer waardevol.”

Thuiscrosser Kris Fleerackers verging het minder goed. De man uit Sint-Katelijne-Waver had heel veel verwacht van de cross op het Fort en het werd voor hem een grote ontgoocheling. “Na een halve ronde wist ik al hoe laat het was, er schoot iets in mijn rug. Ik had er ’s morgens bij de oefenritten al hinder van ondervonden, daarom dat ik de kwalificatie aan mij liet voorbijgaan en daardoor had ik een slechte startplaats. Maar ik wilde toch starten. Na enkele honderden meters van de drie reeksen IMBA wist ik al dat mijn wedstrijd voorbij was. Echt zonde, want het was een MX2 cross. Dat betekent dat enkel de 250 cc’s aan de start komen in zo’n wedstrijd. Bij de Inters rijd ik ook nog mee, maar daar rijden 250 en 500 bij mekaar en is dat voor ons als 250’ers moeilijker. Ik heb altijd op 250 gereden, gewoon omdat een lagere cilinderinhoud mij beter lag.”

Er volgen dit seizoen in Duitsland en Italië nog twee wedstrijden die tellen voor het IMBA klassement. “Ik ga daar toch aan meedoen. Er kwamen hier 25 crossers aan de start, waarvan de helft Belgen. Ik heb IMBA altijd belangrijk gevonden omdat je als amateur toch letterlijk grenzen verlegt.”

Vastgoed

Jobs in de regio