Nauwelijks parkeerplaatsen tijdens tweede topweekend voor Sinksenfoor, maar er zijn alternatieven: “Met de tram ging het heel vlot”

Antwerpen, Borgerhout -

Ook tijdens het tweede foorweekend was het erg druk op Spoor Oost en in de straten van Borgerhout. De stad en de politie raden bezoekers af om met de auto te komen. Wij vroegen kermisgangers hoe vlot ze zondag tot aan hun favoriete attractie geraakten.

Jonas van Boxel

Na het erg succesvolle openingsweekend was het ook dit weekend over de koppen lopen op de Sinksenfoor. Mede dankzij het stralende weer zakten kermisgangers zaterdag en zondag massaal af naar Spoor Oost in Borgerhout. Op het terrein was de Antwerpse politie aanwezig om de mensenstroom in de juiste richting te kanaliseren. Bij momenten van grote drukte sloot de politie een van de drie ingangen tijdelijk af.

Ook in de straten rond het kermisterrein was het het hele weekend opnieuw erg druk, door wagens die zochten naar een parkeerplaats. Zondagnamiddag vroeg de politie op Twitter om maximaal beroep te doen op het openbaar vervoer.

Geen ‘Slim naar de foor’

De verkeersimpact is erg lastig voor de buurtbewoners, vindt Groen Borgerhout. De partij vroeg na het openingsweekend al om de verkeersproblemen aan te pakken, door mensen af te raden met de auto naar de Sinksenfoor te komen. “Ik kan het bezoekers niet kwalijk nemen dat ze met de auto komen, ze hebben niet echt een alternatief gekregen van de stad”, zei fractieleider Pieter Vissers aan ATV. “De website ‘Slim naar de Sinksenfoor’ moet nog uitgevonden worden, denk ik.”

Over de koppen lopen tijdens het tweede foorweekend  ©  Carlo Coppejans

In een reactie weerlegt het kabinet van schepen voor markten en foren Peter Wouters (N-VA) de kritiek dat kermisgangers richting de wagen geduwd zouden worden. “We verwijzen op onze site naar alle mogelijke vervoersmiddelen en raden aan om het openbaar vervoer of de fiets te nemen, en gebruik te maken van de park and rides rond de stad. Spoor Oost is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer.”

Nachtbussen

Groen vindt dat de stad had moeten zorgen voor bussen en trams die rijden tot het sluitingsuur van 2 uur ’s nachts. Maar daarvoor is de stad niet bevoegd, klinkt het bij het kabinet Wouters. “Als stad kunnen we geen extra bussen of trams aanvragen. Dat is een opdracht voor De Lijn.”

De Antwerpse politie ondervond in de loop van het weekend geen zware problemen. “Maandag is er een overlegmoment om te bekijken hoe we de situatie beter kunnen controleren en om te evalueren of bijkomende maatregelen nodig zijn”, zegt een woordvoerder. Zondagavond blijven de ordediensten wel extra waakzaam omdat naast de foor ook een concert van Eric Clapton in het Sportpaleis plaatsvindt.

“Een uur rondgereden op zoek naar parkeerplaats”

Eveline, Petras, Lilla en Emilia uit Hoboken moesten de verkeersdrukte aan den lijve ondervinden. “Wij hebben een dik half uur rondgereden op zoek naar een parkeerplaats”, zegt Eveline. “Het gezin waarmee we hier zijn heeft zelfs een uur gezocht. Daarna hebben we toch een flink eind moeten stappen om hier te geraken.”

Emilia, Petras, Eveline en Lilla uit Hoboken moesten lang zoeken naar een parkeerplaats ©  Carlo Coppejans

Marc en Jeannine uit Zwijndrecht komen al van kinds af naar de Sinksenfoor en namen dit jaar hun kinderen en kleinkinderen mee. Ze vonden relatief vlot een plaatsje voor hun wagens op de betalende parking aan het Sportpaleis. “De drukte laten we niet aan ons hart komen”, zegt Jeannine. “Dat hadden we wel verwacht op een zondag, met zo’n mooi weer. Als het ons te druk wordt, zetten we ons op tijd even aan de kant.”

Marc en Jeannine met hun kinderen en kleinkinderen: “We laten de drukte niet aan ons hart komen” ©  Carlo Coppejans

Tom en Evelyn uit Sint-Antonius en hun kinderen Janne en Finn volgden het advies van de stad en kozen voor een multimodale aanpak. “We hebben onze wagen geparkeerd bij het Wijnegem Shopping Center en hebben van daaruit de tram genomen”, zegt Tom. “Die overstap ging heel vlot. Op de tram was het ook niet te druk.”

Tom, Evelyn, Janne en Finn uit Sint-Antonius: van de auto op de tram  ©  carlo coppejans

Lotte en Lorenzo uit Ekeren lieten de auto thuis. “We wisten dat hier parkeren geen succes ging worden. Daarom zijn we met de fiets gekomen, 25 minuutjes hebben we erover gedaan. “Met dit goede weer echt geen probleem, en onze dochter vindt het fantastisch om mee te rijden met de fiets.”

Lotte, Lorenzo en dochtertje Zoey uit Ekeren lieten de auto thuis ©  carlo coppejans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sinksenfoor