© atv

Jonge G-zeilers vermaken zich op Galgenweel: “Onze eerste keer, maar we komen zeker terug”

Linkeroever -

Op het Galgenweel schonken Sailability, de Royal Yacht Club België en De Ouders vzw jonge G-zeilers de kans om het water op te gaan. Zowel ervaren als minder ervaren zeilers met een beperking waren zondag van harte welkom om met een begeleider aan boord te kruipen van een aangepaste zeilboot. De promotiedag miste zijn doel niet: aan de waterkant waren alleen maar blije gezichten te zien.

Sinds dit jaar organiseert de Royal Yacht Club België twee zondagen per maand een G-zeildag voor mensen met een beperking. “Die periode loopt tussen de paasvakantie en eind oktober. Maar door verbouwingswerken beginnen we er wat later aan en openen we het seizoen vandaag”, vertelt Bernard De Keyser, die zich als secretaris-generaal binnen de RYCB vooral bezighoudt met G-zeilen.

Sfeerbeeld vanop het water. © Joris Herregods

De start van het seizoen werd meteen een hele bijzondere. De Antwerpse vereniging Sailability, die zeilen voor iedereen mogelijk wil maken, sloeg namelijk de handen in elkaar met de RYCB en vzw De Ouders voor een zeilinitiatie. “Eigenlijk is het een klassieke G-zeildag. De organisatoren zetten vanochtend het materiaal klaar. Vanaf 10u arriveerden de eerste ouders en kinderen en konden ze met een begeleider een uurtje het water op. Ervaring speelt daarbij geen rol”, aldus De Keyser.

De tillift helpt een jonge zeiler aan boord. © Joris Herregods

Om de G-zeilers zo veilig mogelijk in de boot te krijgen, wordt onder meer gebruikgemaakt van een tillift. “In een rolstoel ben je beperkt in je mogelijkheden. Maar we proberen de mensen toch een prachtig gevoel te bezorgen.” De RYCB investeerde de afgelopen jaren ook in aangepast sanitair en zette een samenwerking op poten met Sailability. “We hebben drie eigen bootjes en vier van Sailability, allemaal aangepast aan mensen met een beperking.”

Veerle Goorden van Sailability en Bernard De Keyser van RYCB. © Joris Herregods

Met de G-zeildag zetten de organisatoren dat in de verf. “We willen zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier warm maken voor de zeilsport. Enerzijds door hen gratis te laten proeven va het zeilen, anderzijds door helpende handen en begeleiders te voorzien.”

Volgens De Keyser is zeilen een erg geschikte sport voor mensen met een beperking. “Zij hebben een bijzondere voeling met het water, de lucht en de zon wanneer ze in een boot zitten. Heel wat mensen die voor het eerst komen, sluiten zich dan ook aan bij onze vereniging”.

En alles wijst erop dat dat deze keer niet anders zal zijn. Sanne en Gregg kwamen met hun ouders naar het Galgenweel en raakten al na één vaartje verkocht. “Het was onze eerste keer, maar meteen super leuk, zeker voor herhaling vatbaar”, lachen de schoolgenoten uit Hamme en Zele.

Zeilers vertoefden telkens een uurtje op het water. © Joris Herregods

“We kennen er zelf bitter weinig van, maar het is geweldig dat zoiets georganiseerd wordt. Voor de kinderen is het sowieso een extra ervaring. Het aanbod voor mensen met een beperking is zeer beperkt en dan is het mooi om te zien dat ze hier kunnen proeven van een bijzondere sport”, klinkt het bij de ouders.

Zij loofden eveneens de uitstekende sfeer aan de waterkant. “Het lijkt een groot familiaal gebeuren. We leerden ondertussen zelf ook al wat nieuwe mensen kennen.” Ook De Keyser zag dat het goed was: “De mensen blijven hier de hele dag en genieten zichtbaar. We kunnen spreken van een geslaagde zondag.” (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners