©  AFP

Red Bull profiteert optimaal van materiaalpech bij Ferrari: Max Verstappen wint GP van Azerbeidzjan en verstevigt leiderspositie in WK, Pérez wipt over Leclerc

Max Verstappen heeft de GP van Azerbeidzjan achter zijn naam geschreven. De Nederlander profiteerde optimaal van materiaalpech bij Ferrari - zowel Sainz als Leclerc moesten al vroegtijdig opgeven -, waardoor hij zijn voorsprong in het WK vergroot. Pérez eindigde tweede en neemt in de WK-stand ook de tweede plek over van Leclerc: een perfecte middag voor Red Bull Racing.

Thomas Cami

Wat voorafging…

In de GP van Monaco snelde de Mexiaan Sergio Pérez naar de zege na tactisch blunderwerk bij Ferrari. De Italiaanse ploeg van Mattia Binotto kreeg vandaag in de GP van Azerbeidzjan een nieuwe kans: Charles Leclerc startte alvast in polepositie, al bleek dat in de vorige races geen garantie op succes. WK-leider Max Verstappen startte als derde en gaf na de kwalificaties al aan niet zo tevreden te zijn: “Ik voel me niet zo goed in mijn bolide.”

Hoe verliep de start?

Leclerc op 1, Pérez op 2, Verstappen op 3 en Sainz op 4. Ferrari en Red Bull Racing zorgden opnieuw voor de top 4 van de starting grid. Maar vanaf de eerste bocht zagen we al veranderingen: Pérez kwam perfect uit de startblokken en schoot meteen voorbij Leclerc naar de eerste plek. Nog voor de start van de tweede ronde had de Mexicaan al meer dan een seconde voorsprong op Leclerc. Wat een start.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe kwam de zege tot stand?

Behalve het haasje-over van Pérez bij Leclerc veranderde er aanvankelijk niets. Pérez reed onverstoorbaar voort en had na zes laps zelfs al een voorsprong van meer dan 2,5 seconden, terwijl Leclerc en Verstappen de strijd om de tweede plek uitvochten. In lap 9 mankeerde Sainz zijn bocht, waardoor de renner van Ferrari out was. De gele vlag werd bovengehaald, en Leclerc maakte er gebruik van om richting pitstop te gaan waardoor Verstappen de tweede plaats overnam. Beide Red Bulls dus voorin, en dat zorgde meteen voor een nieuwe wijziging want de Nederlander maakte handig gebruik van zijn DRS om zijn ploeggenoot voorbij te rijden. Maar lang mocht Verstappen niet genieten van die eerste plek, want Leclerc pakte na de pitstop van Verstappen opnieuw de eerste plaats over. Tot ook voor de Monegask het noodlot toesloeg: door motorpech moest ook hij de GP verlaten: Red Bull kreeg de top 2 op een dienblaadje aangeboden. Verstappen reed de race vakkundig uit en finishte met een ruime voorsprong op ploegmaat Pérez, die het feestje van Red Bull compleet maakte. George Russell (Mercedes) vervolledigt het podium.

Wie onderscheidde zich?

De winnaar aanhalen is misschien cliché, maar we kunnen er echt niet omheen: Max Verstappen doet een gouden zaak in de WK-stand. De Nederlander telt nu al 34 punten voorsprong op Leclerc en jaagt meer dan ooit op zijn tweede opeenvolgende WK-titel. Bovendien wipte ook Pérez over Leclerc in de WK-stand om het feestje van Red Bull compleet te maken. Pérez telt 21 punten minder dan Verstappen.

Wie had zijn dagje niet?

Mattia Binotto zal zich de GP van Azerbeidzjan nog lang herinneren. En niet in de positieve zin. De ploegbaas van Ferrari zag al na negen rondes Sainz uitvallen, en tot overmaat van ramp viel tien rondes later ook Charles Leclerc uit. Een drama voor Ferrari, dat Red Bull zo verder ziet uitlopen in het constructeursklassement. Opvallend: ook Zhou en Magnussen moesten opgeven door motorpech, en ook zij rijden met een motor van Ferrari.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe hoog was de spektakelwaarde?

Heel hoog, al was dat niet gedurende de hele race het geval. Dat beide Ferrari’s de race al vroegtijdig moesten verlaten, had niemand durven denken. Het zorgde er wel voor dat de race voorin na 20 rondes al in een beslissende plooi lag.

Wat onthouden we van deze race?

We onthouden eerst en vooral het record van Marcos Alonso: de Spanjaard mag zich nu al 7.770 dagen Formule 1-coureur noemen: daarmee stoot hij Schumacher (7.763 dagen) van de troon.

Verstappen mag vieren in Azerbeidzjan. ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1