©  JHS

BINNENKIJKEN. Nieuw leven in Nationale Bank: interieurhuis Donum creëert ‘Harrods’-gevoel, zonder etalages

Antwerpen -

Het mooiste en bekendste leegstaande gebouw in Antwerpen, de Nationale Bank op de hoek van Frankrijklei en Mechelsesteenweg, heeft een nieuwe bewoner gevonden. Interieurhuis Donum palmt vanaf zaterdag 18 juni de ganse benedenverdieping in van het stadspaleis uit 1870. We krijgen de eerste inkijk onder leiding van Jos Peeters van Donum.

Daniel Campaert

Jos Peeters van Donum. ©   Jeroen Hanselaer

Een beschermd monument renoveren vergt, naast vakmanschap, vooral veel geduld. Het gebouw van de Nationale Bank, een mengeling van stijlen, oogt bovendien als een bakstenen taart met torens en puntdaken, bastions en poorten, en tralies voor de hoge ramen. Maar het resultaat is adembenemend, als nieuwbouw uit de 19de eeuw. “Net een kleine Harrods, midden in Antwerpen”, vertelt Jos Peeters, zaakvoerder van Donum. ”Natuurlijk kende ik de Nationale Bank al langer, als bewoner of bezoeker kan je er gewoon niet naast kijken. Het gebouw wijst de weg, het is een oriëntatiepunt in de stad, zoals elk beeldvormend monument, de Bourla of het oude gerechtshof. Er waren in die tijd geruchten om van de Nationale Bank een hotel of een grootwarenhuis te maken – de Bijenkorf, M&S, en zelfs Harrods toonden interesse.”

“Wij zochten en vonden toen voor onze interieurzaak een modern winkelpand op de Frankrijklei nabij de Meir. De brede uitstalramen waren namelijk wat de klanten wilden. Maar het koopgedrag van de consument evolueert en verandert, en corona versnelde dat proces nog. De klant vandaag heeft totaal andere eisen en verwachtingen. Hij is het online shoppen en snelkopen beu en verkiest in de plaats van brede uitstalramen, persoonlijk onthaal en advies dat best wat tijd mag kosten.”

 ©  Jeroen Hanselaer

Geen etalages

Via de hoofdingang van de nieuwe winkel, een houten poortdeur op de hoek van de Leopoldplaats, lopen we door een hal met marmeren trappen en oude liften. Jos Peeters knikt enthousiast. “Zelfs al hebben we hier geen etalages, het gebouw zelf maakt voorbijgangers nieuwsgierig en nodigt uit, alleen al door ernaar te kijken. Het pand is eigenlijk één enorme driehoek, met links en rechts van de ingang een zijvleugel van elk ongeveer zevenhonderd vierkante meter en achteraan een hoge zaal die beide met elkaar verbindt. Zodoende krijg je een winkelruimte die als een wandeling door het gebouw slentert, omringd door een historisch kader dat men momenteel met engelengeduld aan het afwerken is”.

Een van de ronde eindkamers. ©  Jeroen Hanselaer

Hij wijst naar enkele werklui die hoog op een stelling, gewapend met een pincet, het nieuw bezette plafond weer aan het afkrabben zijn. “Alle gyproc moest er weer af omdat het plafond op de originele manier van honderd jaar geleden bezet moet worden. Ja, wat ik hier leer is dat de renovatie van een monument geen rekening houdt met planning. Achter bezetting die afbrokkelt ontdek je oude geheimen die te mooi zijn om af te breken maar die om te bewaren extra moeite en vooral extra tijd kosten.”

 ©  Jeroen Hanselaer

De winkel van Donum in de vroegere Nationale Bank toont de ruimtes zoals ze oorspronkelijk ontworpen zijn: ontdaan van alle toegevoegde franje. Weg dus zijn de valse plafonds, de kunststoffen wandbekleding, de houten tussenpanelen en glazen loketmuren, de airco en betonnen muurtjes. Wat blijft zijn de perfect gerenoveerde plafonds uit 1870, met wanden en vloeren in originele staat. Ook de zalen met dubbele rijen gietijzeren pilaren (22 per zaal), de ronde eindkamers die bastions lijken maar dan van licht en ruimte als Italiaanse palazzo’s, en de kofferzalen met gepantserde deuren maken perfect deel uit van de nieuwe winkel.

 ©  Jeroen Hanselaer

De winkel wordt dit weekend ingericht. Op zaterdag 18 juni gaat Donum dan officieel open. De totale oppervlakte bedraagt drieduizend vierkante meter.

 ©  jeroen hanselaer

 ©  jeroen hanselaer

 ©  Katoo Peeters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners