In alle Kempense steden en gemeenten maken studenten dankbaar gebruik van de stille ruimtes om te blokken. 

In alle Kempense steden en gemeenten maken studenten dankbaar gebruik van de stille ruimtes om te blokken. © Annelies Frederickx

Kempense studenten troepen samen op stille studeerplekken: “Zien blokken doet blokken”

De maand juni staat synoniem voor examens en daarom bieden de Kempense steden en gemeenten hun jongeren momenteel stille studeerplekken aan. De lokale bibliotheek is daarbij een voor de hand liggende locatie, maar blokkende studenten kunnen ook terecht in gemeenschapscentra, sporthallen of zelfs op het begijnhof in Turnhout. “Het is hier zo rustgevend, ideaal voor een ontspannen wandeling tijdens de pauze.”

Annelies Frederickx

Tijdens de pandemie waren stille studieplekken erg gegeerd. Omdat thuiswerk de norm was voor ouders en omdat broers of zussen online les volgden, zochten Kempense hogeschool- en universiteitsstudenten vaak hun heil buitenshuis om zich rustig te kunnen voorbereiden op de examens. Ondertussen is het dagelijks leven genormaliseerd, maar blokkende studenten maken nog steeds dankbaar gebruik van de stille studieplekken.

In Beerse verwelkomt GC ’t Heilaar iedere dag liefst een dertigtal jongeren. “Sinds Pasen vorig jaar komen we hier samen studeren en iedere examenperiode wordt het drukker en drukker. Daardoor is er nu zelfs een tweede ruimte geopend”, vertellen Jana Swaans en Myrthe Jansens. “Wij wonen in Turnhout en Vosselaar, maar komen dagelijks naar ’t Heilaar. Een vriendin uit Beerse nodigde ons vorig jaar uit om hier samen te studeren en sindsdien komen we telkens terug, want we voelen ons hier goed. Eerst zaten we hier met twee tot vijf studenten, maar deze plek wint duidelijk aan populariteit. Alle scouts uit Beerse komen hier samen blokken en ook middelbare scholieren sluiten in de loop van de maand juni aan. Zo zijn we nu met een dertigtal jongeren, maar iedereen is heel gedisciplineerd. Tijdens de pauzes slaan we natuurlijk wel eens een babbeltje, wat leuk is om nieuwe mensen te leren kennen.”

In ‘t Heilaar blokken Jana Swaans en Myrthe Jansens samen. 

In ‘t Heilaar blokken Jana Swaans en Myrthe Jansens samen. © Annelies Frederickx

Voor hun studies Bio-ingenieur en Burgerlijk Ingenieur Architectuur aan de KU Leuven zitten Jana Swaans en Myrthe Jansens op kot in Leuven, maar toch verkiezen ze de Kempen als studeerplek in plaats van de studentenstad. “Hier hebben we ‘Hotel Mama’ en worden we in de watten gelegd”, geven de studentes eerlijk toe. “In Leuven is de sfeer bovendien heel anders, daar hangt er stress in de lucht. We zitten samen op kot, maar verkiezen ’t Heilaar om te blokken. Op onze kamer in Leuven voelen we ons eenzaam en samen studeren in de keuken is geen optie. Dan is de verleiding te groot om te kletsen. Hier zorgt de sociale controle ervoor dat je je beter concentreert. Wanneer er dertig jongeren rond jou zitten te studeren, krijg je al snel een schuldgevoel als je bijvoorbeeld even op je gsm kijkt. Voor ons is studeren in ’t Heilaar ideaal. Moest dit geen optie zijn, zouden onze resultaten ongetwijfeld veel slechter zijn.”

Jeugdschepen Barbara Rommens (N-VA) in Sportpark Brasel in Dessel. 

Jeugdschepen Barbara Rommens (N-VA) in Sportpark Brasel in Dessel. © Annelies Frederickx

In Dessel kunnen studenten zich sinds dinsdag in Sportpark Brasel voorbereiden op hun examens. “We hebben even getwijfeld om na de pandemie opnieuw een studeerruimte ter beschikking te stellen”, verklaart jeugdschepen Barbara Rommens (N-VA). “De jeugdraad raadde ons aan om dit weer te doen en dan startte de zoektocht naar een locatie. Vorig jaar konden de studenten in PC Witgoor terecht om te blokken, maar omdat het sociale leven opnieuw op gang is gekomen, waren tal van privélocaties niet meer beschikbaar.”

Sportpark Brasel is misschien niet de ideale locatie, want er kan geluidshinder zijn, maar de studenten hebben er wel alle voorzieningen. Bovendien is er een zaalwachter bij wie studenten terechtkunnen met vragen. “Het aantal inschrijvingen ligt wel beduidend lager dan tijdens de pandemie, maar we zijn blij dat we de studenten kunnen helpen en dat het gebouw in deze sportluwe periode toch gebruikt wordt”, zegt de schepen.

Broos Nijs blokt in Sportpark Brasel. 

Broos Nijs blokt in Sportpark Brasel. © Annelies Frederickx

Broos Nijs nam de kans om in stilte te kunnen studeren alvast met twee handen aan. “Ik ben nog wat aan het zoeken, waar ik het best kan blokken”, vertelt de Desselse student Biomedische Wetenschappen. “Vorig jaar bleef ik in Leuven, maar nu koos ik ervoor om thuis in Dessel te studeren. Ik schreef mij in voor een stille studeerplek op aangeven van mijn broer. Hij blokte vorig jaar in PC Witgoor en raadde mij dat aan.”

“Ik ben blij dat ik zijn tip gevolgd ben, want het valt hier echt heel goed mee. Ik ken mijn vier medestudenten, hoewel we diverse studierichtingen volgen in Geel, Antwerpen en Leuven. Eten doen we apart, maar we nemen wel samen een kwartiertje pauze”, verklapt Broos Nijs. “De gemeente waarschuwde vooraf voor eventuele lawaaihinder, maar dat valt best mee. Men is hier wel de hagen aan het scheren of het gras aan het maaien, maar dat zijn bekende geluiden die ik thuis wellicht ook zou horen.”

Idyllisch

De meest idyllische studeerplek van de Kempen is zonder twijfel het begijnhof in Turnhout, waar Zorggroep Orion LDC De Meerloop openstelt voor studenten. “We hebben een traditie met het ter beschikking stellen van studieplekken”, vertelt centrumleider Jochem Brosens. “Vroeger konden studenten blokken in de woonzorgcentra, maar sinds de pandemie is dat niet meer mogelijk. Daarom stelt Zorggroep Orion nu de lokale dienstencentra open en daarvan is De Meerloop zeker de meest idyllische. Deze studeerplek is niet nieuw, maar wordt wel steeds bekender omdat we sinds kort actief promotie voeren op sociale media. De studenten voelen zich hier duidelijk thuis en brengen wat leven in de brouwerij. Nu zitten ze nog in een kamer achteraan het gebouw, maar volgende week verhuizen we hen naar een ruimte aan de voorkant en dan zullen ze dus zicht hebben op het prachtige begijnhof.”

In de kamer van Zuster Maria Leysen wordt naarstig geblokt. 

In de kamer van Zuster Maria Leysen wordt naarstig geblokt. © Annelies Frederickx

In het kamertje van Zuster Maria Leysen zitten Tim Van Gorp, Bauke Van de Ven, Josse Menten en Timo Van Litsenborg naarstig te studeren. “We kennen elkaar, want we zaten samen in een scoutsgroep”, vertelt het viertal. “In januari gingen we op zoek naar een studeerplek waar we met zes terecht konden en iemand uit de groep stelde toen het begijnhof voor. Dat viel prima mee en dus hebben we geen moment getwijfeld om terug te komen. De omgeving is mooi en erg rustgevend. Tijdens onze pauzes gaan we geregeld een wandelingetje maken op het begijnhof. Een andere troef is de keuken. We hebben hier een keukentje ter beschikking, waar we eten en drinken kunnen opwarmen of klaarmaken.”

In Turnhout blokken Tim, Bauke, Josse en Timo samen. 

In Turnhout blokken Tim, Bauke, Josse en Timo samen. © Annelies Frederickx

Het viertal zit rond dezelfde tafel, maar dat stoort de studenten duidelijk niet. “Zien blokken, doet blokken”, zeggen Tim, Bauke, Josse en Timo in koor. “We zitten inderdaad vlak naast of tegenover elkaar, maar toch is het hier stil. We volgen totaal verschillende studierichtingen in Geel of Antwerpen en we begrijpen elkaars cursussen eerlijk gezegd niet.”

Samen studeren heeft volgens hen verschillende voordelen. “Er is hier veel minder afleiding dan thuis, waar je al eens snel een controller ofzo in de hand zou nemen. Bovendien kweek je hier een goed ritme. We beginnen ’s morgens al vroeg te studeren en pauzeren op vaste tijdstippen. Die pauzes zijn ook gelimiteerd in tijd. Als iemand een probleem heeft, helpen we mekaar uiteraard ook. Samen studeren is voor ons met andere woorden de ideale manier om door de zware examenperiode te komen.”

Van pastorij tot fuifzaal

Blokkende studenten kunnen in de Kempense steden en gemeenten terecht in de plaatselijke bibliotheek of het jeugdhuis, maar er kan ook op bijzondere locaties gestudeerd worden. In Balen staat de raadzaal ter beschikking, net als de Mixx in Herselt. In Laakdal kunnen jongeren blokken in de Oude Pastorij van Groot-Vorst en in Retie is Pastorie – De Vest the place to be. Fuifzaal Hofeind in Merksplas ontvangt ook studenten en in Lille kan er geblokt worden in het administratief centrum, boven het politiekantoor.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio