De toegang tot de Dammanstraat (rechts) vanaf de Emile Vanderveldelaan. Het is niet meer dan een steeg. 

De toegang tot de Dammanstraat (rechts) vanaf de Emile Vanderveldelaan. Het is niet meer dan een steeg. © Google Street View

Oppositie betreurt uitstel heraanleg Dammanstraat

Niel -

De verbreding en heraanleg van de Dammanstraat wordt uitgesteld en wordt gekoppeld aan de vernieuwing van de Heideplaats/Emile Vanderveldelaan. Oppositiepartij Vooruit én Groen betreurt de gang van zaken.

“De Dammanstraat zou nieuwe riolering, parkeerplaats, een groenplekje, extra tuintjes en een doorsteek via de Molenstraat krijgen”, vertelt fractieleider Chris Ceuppens van Vooruit én Groen. “De werkzaamheden werden aanvankelijk geraamd op 192.000 euro, maar de werkelijke kost blijkt 387.000 euro te bedragen. Dat budget is niet beschikbaar en de plannen worden dus uitgesteld.”

“Om de doorsteek te realiseren, kocht de gemeente in 2019 nog het huis in de Molenstraat 24 voor een bedrag van 365.000 euro. Maar intussen werd dit pand via biddit opnieuw verkocht voor 210.000 euro”, betoogt hij ook.

Schepen van Openbare Werken Steven Mattheus (Open Vld) deelde in de gemeenteraad mee dat het bestuur het project nu wil koppelen aan de vernieuwing van de Heideplaats en/of Emile Vanderveldelaan. “Eveneens om budgettaire redenen besliste het bestuur eerder al om de Heideplaats in deze bestuursperiode toch niet aan te pakken. Dat betekent dus dat ook de heraanleg van de Dammanstraat voor een aantal jaren in de koelkast verdwijnt. Open Vld en N-VA verbreken de zoveelste belofte uit hun bestuursakkoord.”

Gestegen bouwprijzen

“Het is algemeen bekend dat de bouwprijzen enorm zijn gestegen”, geeft schepen Mattheus toelichting. “Daardoor is er een onderschatting van de raming en is het krediet ontoereikend. Daarbij komt nog dat het project van de Dammanstraat een technisch moeilijk dossier is. Door de beperkte breedte, kan de aannemer de ‘steeg’ niet met zwaar materiaal bereiken terwijl het eigenlijk geen grote klus is. Doordat er veel werk is, staan weinig aannemers te springen om zo’n ‘klein’ project aan te pakken. De klus combineren met een groter project zoals de Vanderveldelaan of Heideplaats maakt het voor aannemers interessanter.”

“De reden dat de woning voor een lagere prijs is verkocht, is dat een deel van de tuin eruit is gehaald, het deel dat we nodig hebben om een pleintje te creëren. De woning zelf hebben we daarvoor niet nodig en is daarom opnieuw verkocht.”

(bar)

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Jobs in de regio