Sarah Schaerlaeckens met enkele hulphonden in opleiding. 

Sarah Schaerlaeckens met enkele hulphonden in opleiding. © ARGOS

Nu ook hulphonden voor mensen met psychische problemen: opleiding van start

Wijnegem -

Na de blindengeleidehond en diabetesmeldhond is er nu ook de hulphond die helpt bij psychische klachten. Vooral mensen met een posttraumatische stressstoornis, maar ook mensen met obsessief gedrag of angstaanvallen zijn gebaat bij zo’n getrainde hond. De vereniging Argos Assistance Dogs uit Wijnegem startte recent met het opleiden van deze honden. De eerste labradors ronden over enkele maanden hun training af en zullen dan gematcht worden met hulpbehoevende kandidaten.

Jan Auman

Nog maar recent werd in Nederland wetenschappelijk aangetoond dat hulphonden kunnen helpen bij het verminderen van psychische klachten bij slachtoffers van een ernstig zedenmisdrijf en eerstehulpverleners.

Sarah Schaerlaeckens (37) uit Ranst, professioneel hondentrainster met eigen dierengedragspraktijk in Wijnegem, is de drijvende kracht achter Argos Assistance Dogs. Voor de naam van de vereniging vonden Sarah en co inspiratie in de Griekse mythologie. Argos was onder meer de hond van Odysseus.

“De hulphond kan enerzijds rust en routine brengen. Anderzijds leert de trainer de hond ook gericht taken aan”, vertelt Sarah. “Zo kan de hulphond mensen met een posttraumatische stressstoornis wakker maken tijdens een nachtmerrie door het licht aan te steken of de lakens weg te trekken. Het baasje afleiden tijdens een herbeleving, concentratiestoornis of een toestand van verwarring is een ander trainingsdoel.”


 

 © ARGOS

Bij mensen met angstaanvallen kan de hond steun en genegenheid bieden door de persoon op te zoeken of juist door ervoor te zorgen dat de persoon een bepaalde plaats verlaat of zelfs door een barrière te vormen tussen de persoon en andere mensen. De hulphond kan ook getraind worden om obsessieve gedragingen te onderbreken door het baasje af te leiden. Hierdoor zal deze zich sneller bewust worden van de obsessieve gedragingen, wat kan helpen in de behandeling.

Schaerlaeckens: “Dankzij deze bijzondere vorm van hulp, kunnen deze mensen weer actiever deelnemen aan de maatschappij. De hond kan hierbij stap voor stap helpen. Dit kan het herstelproces versnellen of het behandelplan vergemakkelijken.”

Juiste match

Argos Assistance Dogs heeft momenteel enkele zelf gefokte jonge honden ter beschikking die op korte termijn hiervoor opgeleid en geplaatst kunnen worden bij iemand die daar nood aan heeft. De voorkeur gaat uit naar labradors hoewel straks ook labradoodles worden ingezet.

“Elke aanvraag die binnenkomt wordt grondig bestudeerd, telkens opnieuw wordt een analyse gemaakt om te kijken of een hond een meerwaarde kan betekenen en of er een goede match kan gemaakt worden tussen de persoon en een bepaalde hond. We vragen wel een medisch attest dat de stoornis staaft.”, legt de diergedragstherapeute uit.

Ook psychische therapeuten kunnen terecht voor de aanvraag van een hond. Schaerlaeckens: “Daar is de insteek wel anders. Daar zal de hond niet toegewezen worden aan één specifieke persoon, maar daar zullen wij de hond vaardigheden aanleren waardoor die de therapeut kan bijstaan in sessies met patiënten. Sinds kort werken we samen met het Algemeen Ziekenhuis Voorkempen in Malle.”

Trainster Sarah Schaerlaeckens met Christine Teugels en  Katleen Cops, vrijwillige pleegouders van Argos-hulphonden.

Trainster Sarah Schaerlaeckens met Christine Teugels en Katleen Cops, vrijwillige pleegouders van Argos-hulphonden. © ARGOS

Gratis

Het opleiden van een dergelijke begeleidingshonden duurt twee jaar. Het is ontzettend duur en kost al snel 25.000 euro. Dankzij giften en sponsoring kan Argos Assistance Dogs de honden toch gratis ter beschikking stellen, al moet er natuurlijk grondig geselecteerd worden.

Argos Assistance Dogs is niet aan haar proefstuk toe. Ze leidde in het verleden hulphonden op voor mensen met diabetes type 1. Deze meldhonden worden speciaal op maat getraind van personen met diabetes die last hebben van hypo unawareness. Dit wil zeggen dat deze personen het zelf niet (meer) voelen wanneer de bloedsuikerspiegel te laag of te hoog staat. Vooral de lage bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk zijn. Mensen met diabetes kunnen hierdoor in een coma geraken en zelfs overlijden indien er geen hulp komt na een hypo unawareness. (jaa)

Website Argos Assistance Dogs


 

 © ARGOS


 

 © ARGOS

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio