Zorgleerkracht Ann werd verrast in de klas.  © Marc Peeters

Ann S’Jegers is Zorgleerkracht van het Jaar in de provincie Antwerpen: “De eer is bestemd voor het volledige team”

Lichtaart -

Ann S’Jegers, zorgleerkracht in de vrije basisschool De Parel in Lichtaart (Kasterlee), mag zichzelf een jaar lang Zorgleerkracht van het Jaar van de provincie Antwerpen noemen. “Te veel eer”, meent Ann. “We werken hier vooral als een hecht team. Als er een pluim moet gegeven worden, is dit de verdienste van iedereen.” De zoektocht naar de Zorgleerkracht van het Jaar is een nieuw initiatief van de Uitgeverij Averbode.

Marc Peeters

Om het belang van zorgleerkrachten in het onderwijs te onderstrepen, lanceerde Uitgeverij Averbode eerder dit jaar een oproep. Scholen, kinderen en ouders kregen één maand de tijd om hun favoriete zorgleerkracht te nomineren. “We hebben bijna 3.000 nominaties binnen gekregen uit Vlaanderen en Brussel”, weet Arno Creve. “Op basis van de stemmen die de kandidaten online kregen is een eerste selectie gemaakt. Daarna zijn er met de best gerangschikte kandidaten gesprekken geweest.”

De klas mocht mee op de foto. © Marc Peeters

Een jury selecteerde zes finalisten, één per Vlaamse provincie en een kandidate uit Brussel. Voor de provincie Antwerpen kwam Ann S’Jegers als winnares uit de bus. De grote winnares was een zorgjuf uit het Oost-Vlaamse Hamme. Maar dat gegeven kon de pret niet drukken in Lichtaart. “Ik ben al zo’n 14 jaar actief als zorgjuf”, vertelt Ann.

“Zorg gaat een stuk breder dan helpen bij taal of rekenen. Ook kinderen hebben het vaak emotioneel moeilijk. Ouders die relationele problemen hebben, een grootouder die overleden is, een ernstig ziektegeval, enz. Die problemen worden meegebracht naar school. Het is belangrijk dat kinderen een aanspreekpunt hebben en dat ze hierover zonder schroom kunnen praten. Ook dat willen we hen aanbieden. Zelf voer ik regelmatig dit soort gesprekken” Enkele leerlingen getuigen meteen dat ze best wel wel hebben aan hun babbeltjes met juf Ann.

De juiste hulp kunnen bieden zodat de kinderen weer zelfstandig kunnen doorgaan zonder van die hulp afhankelijk te worden, geeft volgens Ann veel voldoening. “Al kunnen we natuurlijk lang niet alles oplossen, maar dan kunnen we een opstapje zijn naar meer professionele hulp.”

Ann met haar trofee en een educatief pakket. © Marc Peeters

Bij Uitgeverij Averbode zijn ze zeer tevreden met de reacties op hun initiatief. “Misschien moeten we dit evenement jaarlijks herhalen”, zegt een woordvoerster. “We hebben geleerd dat zorgleerkrachten op heel wat plaatsen op handen worden gedragen. Niet alleen door hun collega’s maar ook door de ouders en de kinderen. Een grote bescheidenheid is een karaktertrek die ze ook bijna allemaal delen.”

Ann kreeg een trofee overhandigd en een pakket educatieve boeken. “Die gaan in de klas zeker van pas komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners