Ihor Vitenko, Irina Vasilenko, Kristof Van Deyck, Maarten © evdw

Wondzorgspecialist Ihor Vitenko bezoekt Stabroekse hangar van waaruit hulp naar Oekraïne vertrekt

Stabroek, Edegem -

Vanuit een loods van de Cuba Natie vertrokken de voorbije maanden al zeventien propvolle trucks met hulpgoederen voor Oekraïne. De Oekraïense wondzorgspecialist Ihor Vitenco kwam er voor het eerst samen met andere hulporganisaties, die vanuit de Polder hulp sturen naar het oorlogsgebied.

Ihor Vitenko woont al meer dan twintig jaar in ons land. Vlak na het uitbreken van de oorlog in zijn land aarzelde hij niet en vertrok hij onmiddellijk naar Oekraïne om de gruwelijk toegetakelde soldaten op te lappen, vanuit zijn expertise als wondzorgspecialist. Hij deed dat ook in 2014 na de inval van de Russen in de Krim en na de kernramp in Tsjernobyl.

Vanuit Stabroek vertrokken de voorbij maanden zeventien vrachtwagens richting Oekraïne. Stabroekenaar Tom Van Goey, die zelf een landbouwbedrijf in het land heeft, coördineert de transporten naar het oorlogsgebied.

De hulpgoederen worden hier samengebracht, maar ze komen van verschillende hulporganisatie. Maarten Malaise van OPE, wat staat voor Oekraïne Project Edegem, bracht al heel wat medisch hulpmateriaal naar de Stabroekse hangar. Ook de spontaan gegroeide solidariteitsacties van Essen, Wuustwezel, Kalmthout en Essen zorgden al voor volle trucks.

Netwerk

Als medisch geschoolde en als deskundige wondzorg brengt Ihor Vitenko vanuit Gent ook heel wat vooral medische hulpgoederen samen. “Het is belangrijk dat we kunnen rekenen op medisch geschoolde hulpverleners, die zowel hier als in Oekraïne een stevig netwerk hebben. Daarom is de steun van Ihor belangrijk. Ook oogarts Khrystyna Smetaniak kent de situatie in ons land en in Oekraïne en is een belangrijke hulp”, legt Tom Van Goey uit. Khrystyna Smetaniak is de partner van Kristof Van Deyck die de hulp in de gemeente Essen mee op gang trok.

Ihor Vitenko is pas terug uit Oekraïne. “Ik werkte in Vinnytsia. De stad is een knooppunt van treinverkeer en dus belangrijk. De gewonde soldaten en burgers uit de frontzone worden naar daar gebracht voor verzorging”, legt Ihor uit. Hij stelt met veel afschuw vast dat de gewonden er nu veel erger aan toe zijn dan toen de Russen de Krim binnenvielen.

Ihor Vitenko: “Tijdens de aanval op de Krim had tachtig procent van de slachtoffers kogelwonden. Nu is dat nog amper vijftien procent. Dat wil zeggen dat het er nu veel gruwelijker aan toe gaat dan acht jaar geleden. De meeste gewonden nu zijn slachtoffer van granaten en raketinslagen. Dat zijn wonden die veel ernstiger zijn en een heel andere behandeling vragen dan schotwonden.”

De Gentse wondzorgspecialist keert eind augustus terug. “Begin september ga ik een twintigtal verplegers en verpleegsters opleiden om oorlogswonden te behandelen. Zij worden dan naar verschillende regio’s gestuurd. Ik begin ook met een online cursus, maar het is voor mij van groot belang om mijn consultaties in Oekraïne te blijven voortzetten.”

Hulpgoederen

De nood aan medisch hulpmateriaal blijft groot. Nu de zomer voor de deur staat is er ook een grote behoefte aan niet bederfbare en droge voeding. “Wanneer de mensen in Oekraïne de instroom van hulpgoederen blijven zien, voelen ze zich gesteund en weten ze dat ze niet zijn vergeten door de rest van de wereld. Ook dat is belangrijk.”

www.oekraine-project-edegem.be

www.essenhelptoekraine.be

www.stabroekhelptoekraine.be

www.kalmthouthelptoekraine.be

www.wuustwezelhelptoekraine.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio