De Antwerpsesteenweg krijgt tussen de Duwijckstraat (foto) in Lier en de Stoofstraat in Boechout bredere fietspaden. 

De Antwerpsesteenweg krijgt tussen de Duwijckstraat (foto) in Lier en de Stoofstraat in Boechout bredere fietspaden. © Chris Van Rompaey

Antwerpsesteenweg krijgt bredere fietspaden: werken beginnen maandag 13 juni

Lier, Boechout -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert vanaf maandag 13 juni enkele structurele ingrepen uit op een gedeelte van de Antwerpsesteenweg (N10) in Lier en Boechout. De hinder voor het verkeer blijft beperkt.

Chris Van Rompaey

“Over een afstand van bijna een kilometer vernieuwen en verbreden we het fietspad vanaf de Duwijckstraat in Lier tot aan het kruispunt met de Stoofstraat in Boechout langs beide kanten. De werken duren ongeveer tien dagen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

“Door de brede parkeerstroken langs de Antwerpsesteenweg aan te wenden, komt er ruimte vrij voor het verbreden van het fietspad naar drie meter. Bovendien schermen we fietsers op het nieuwe dubbelrichtingsfietspad af van het autoverkeer door middel van betonnen veiligheidsblokken in de richting van Boechout. Op de rijrichting Lier schakelen we het rechterrijvak in als busbaan, waardoor voldoende afscherming gegarandeerd blijft.”

Nieuwe fietsoversteek

Om te zorgen voor een vlotte fietsverbinding installeert AWV ter hoogte van de Stoofstraat in Boechout een nieuwe fietsoversteek om de Antwerpsesteenweg over te steken. Zo kan ook recreatief fietsverkeer hiervan gebruikmaken.

“Het fietspad maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, maar voldoet nog niet aan de vereiste kwaliteitsnormen”, stelt minister Lydia Peeters. “Met deze ingrepen zorgen we voor veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. Dat is nodig om verplaatsingen met de fiets alle kansen te geven. We willen de fietstendens die het afgelopen jaar ontstaan is, vasthouden en stimuleren. Voor dit project in Lier en Boechout trekt ik 300.000 euro uit.”

De aannemer start vanaf maandag 13 juni meteen met de nodige asfalteringswerken aan de fietspaden van de Antwerpsesteenweg. Tegen woensdag 15 juni is het nieuwe fietspad geasfalteerd (onder voorbehoud van de weersomstandigheden) en worden de betonnen rijbaanafscheidingen nog geplaatst en de nieuwe wegmarkeringen aangebracht. De werken duren ongeveer tien dagen. Vermoedelijk is de aannemer klaar met alle aanpassingen tegen woensdag 22 juni.

Snelheidsverlaging

Tijdens de werken blijft er steeds gemotoriseerd verkeer op de Antwerpsesteenweg mogelijk. Tussen het kruispunt met de Stoofstraat en het kruispunt met de Duwijckstraat geldt tijdelijk een snelheidsverlaging van 70 naar 50 kilometer per uur. Ter hoogte van de kruispunten plaatst AWV tijdelijke werflichten die enkel kortstondig op rood springen op aanvraag van fietsers.

Voor het fietsverkeer is de hinder eveneens beperkt. In de werfzone is het fietspad afgesloten, maar fietsers kunnen het fietspad aan de overkant van de Antwerpsesteenweg in dubbelrichting gebruiken door over te steken aan de lichtengeregelde kruispunten. (cvr)

www.wegenenverkeer.be/lier

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio