Bart Lauwers (midden) en Gie Van den Vonder (rechts) met drie leden van de technische ploeg. 

Bart Lauwers (midden) en Gie Van den Vonder (rechts) met drie leden van de technische ploeg. © Chris Van Rompaey

Plazanterikken strikken Faeröerse folkzanger voor optreden in Duffelse Cinema Plaza

Duffel -

De programmatie van de Plazanterikken voor het volgende seizoen staat op punt. De groep Duffelse vrijwilligers slaagde er dit keer zelfs in om een buitenlandse artiest te laten optreden in Cinema Plaza. Tickets voor de zes gevarieerde avonden zijn vanaf nu te koop. “Na de zomervakantie staat er een nieuw ‘plazant’ seizoen te wachten, dat voor iedereen wat wils biedt”, zegt voorzitter Bart Lauwers.

Chris Van Rompaey

De optredens die de Plazanterikken organiseren, vinden allemaal plaats in Cinema Plaza, het Duffelse cultuurcentrum in de Handelsstraat. Dat hoeft niet te verbazen, want sinds het Canvasprogramma Monumentenstrijd in 2007 zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden.

“Nadat Duffel de provinciale finale gewonnen had, kwam bij de cultuurraad de vraag terecht om iets te doen voor de grote televisiefinale. Met een aantal medewerkers en bestuursleden pakten we de uitdaging aan. Dankzij Jean-Claude Maes programmeerden we enkele films om de vibe die rond de cinema ontstaan was op peil te houden én nog aan te wakkeren”, zegt Gie Van den Vonder, programmator bij de Plazanterikken.

Euforie

Cinema Plaza eindigde tweede en in de euforie van die finaleavond ontstond het idee om met de medewerkers nóg enkele avonden te organiseren. “Elke laatste zaterdag van de maand kregen we de Plaza ter beschikking om het gemeenschapsgevoel te versterken. Er kwam zoveel volk op af dat we om 22u een extra vertoning moesten inlassen. Toen zijn uit de groep medewerkers van de cultuurraad de Plazanterikken ontstaan.”

“Maar eind 2007 ging het doek definitief dicht. De renovatie zou van start gaan. We organiseerden nog enkele ‘plazante’ avonden, maar het bleef wachten op de heropening van de Plaza. En het bleef wachten, wachten, wachten. Eindelijk werd in maart 2019 de feestelijke heropening van de Plaza gevierd. Vol ongeduld wachtten de Plazanterikken op de mogelijkheid om als vereniging iets te organiseren in de Plaza”, vertelt voorzitter Bart Lauwers.

Andere accenten

Niet veel later brak corona de programmatie van de Plazanterikken abrupt af. “Maar na de zomervakantie staat er een nieuw ‘plazant’ seizoen te wachten, een seizoen dat enkele andere accenten legt dan de vorige, maar ook voor iedereen wat wils biedt. Actrice-comédienne Veerle Malschaert mag met haar nieuwe show op vrijdag 30 september de aftrap geven”, verklapt Gie Van den Vonder.

Veerle Malschaert.

Veerle Malschaert. © rr

“Ook dit keer proberen we af en toe Duffelaars op ons podium te zetten. Dat doen we alvast op donderdag 10 november met een chansonavond gebracht door Altoon (Duffelaar Toon Keersmaekers), Jan Straus (Waarloos) en Kris Steenackers (geboren in Duffel). De twee laatsten zingen liedjes van Jacques Brel.”

“Totaal nieuw voor ons en ook voor de Plaza is het optreden van een internationale artiest op zaterdag 18 maart. Dan zijn we ‘into folk’. Folk met sterke wortels in de Scandinavische en Noord-Atlantische traditionele muziek, maar vooral ook met een eigenzinnige twist. De Belgische helft van het duo is de Herentalse violist Oscar Beerten, vergezeld door gitarist en zanger Ragnar Finsson, die afkomstig is van de Faeröereilanden”, aldus Gie Van den Vonder.

De volledige programmatie vind je op www.plazanterikken.be. Tickets ook te koop in taverne Wilgenhof, Bruul 12 in Duffel

Vastgoed

Jobs in de regio