Voorzitter Inge Blomme (r), Pia De Quint en haar zoontje Astor voor het zwembad van Wijnegem. “Waar moeten we nu toch naartoe?”  

Voorzitter Inge Blomme (r), Pia De Quint en haar zoontje Astor voor het zwembad van Wijnegem. “Waar moeten we nu toch naartoe?”  © JAA

Zwemclub Het Zeepaardje dreigt kopje onder te gaan na sluiting ‘t Ondiep: “Waar moeten Astor en 130 andere kinderen naartoe?”

Wijnegem/Ranst -

Op zondag 26 juni nemen het lokaal bestuur en heel wat Wijnegemnaren op een feestelijke en wellicht ook wat weemoedige wijze afscheid van hun zwembad. Zwemclub Het Zeepaardje en met de club heel wat ouders uit de Voorkempen en omgeving delen niet in de feestvreugde. “Gebrek aan zwemwater dreigt onze vereniging, die kinderen aan democratische prijzen leert zwemmen, fataal te worden”, zegt Inge Blomme, die de zwemclub van de Gezinsbond al 27 jaar boven water houdt.

Jan Auman

Dat de dagen van ’t Ondiep geteld zijn, is bekend. Zondagavond 26 juni is het voorgoed uit met de pret. “Zwemmen staat niet alleen voor sporten, maar is ook plezant en levensbelangrijk”, zegt Inge Blomme. Haar vereniging, de Gezinsbond in Ranst, richtte 35 jaar geleden Het Zeepaardje op.

“Omdat Ranst toen en nog altijd zelf geen zwembad heeft, zijn we in Lier begonnen. Sinds 2000 kunnen we in Wijnegem terecht, waar het ondiepe zwembad zich uitstekend leent voor onze activiteiten. Elke zaterdag komen ouders vanuit de hele regio naar hier om hun kinderen van 2,5 tot 12 jaar oud te leren zwemmen en aan het water te laten gewennen onder begeleiding van onze instructeurs.”

De kinderen zijn wekelijks met 130 op post in ’t Ondiep en voor een reeks van tien lessen betalen de ouders slechts 65 euro. “Dat is een peulenschil in vergelijking met wat je elders betaalt, onder meer in de zwembaden van Sportoase of privéscholen”, weet Inge. “Veel mensen kunnen die tarieven niet betalen. Wij proberen een democratisch alternatief te bieden, maar zonder zwembad lukt dat natuurlijk niet. We slaken nu een noodkreet aan iedereen die ons aan een redelijke huurprijs aan zwemwater kan helpen. Lokale besturen in de regio, maar misschien ook particulieren met een groot bad thuis, liefst overdekt natuurlijk.”

De instructeurs van Het Zeepaardje aan het werk.

De instructeurs van Het Zeepaardje aan het werk. © JAA

‘Geen plaats

Pia De Quint uit Broechem is één van de mama’s die de toekomst somber inziet nu haar zoontje Astor McNally (3,5) niet meer op zwemles kan in Het Zeepaardje. “Het is zo’n gezellige, warme en betaalbare club, waar iedereen welkom is een fijne sfeer heerst. De beslissing van Wijnegem om te sluiten, vind ik onbegrijpelijk. Er is in het verleden wel gepraat tussen de gemeenten, maar een alternatief bleef uit. Onze voorzitter heeft haar uiterste best gedaan om elders aan zwemwater te geraken, maar overal kreeg ze hetzelfde antwoord: ‘Geen plaats’.”

“Samen met 130 andere zwemmertjes staat mijn zoon nu op straat”, vervolgt Pia. “Of beter gezegd, op een wachtlijst in naburige gemeenten. Tot in het Netepark in Herentals toe. Gezien de lange wachtlijsten ziet het er naar uit dat Astor pas eind 2023 weer op zwemles kan.”

Het begeleidingsteam van Het Zeepaardje.

Het begeleidingsteam van Het Zeepaardje. © JAA

‘Andere gemeenten wilden niet’

Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!), schepen van Sport in Wijnegem heeft begrip voor alle mensen die met vragen en zorgen zitten over te weinig zwemwater. “Dat is trouwens de reden waarom wij altijd aan de kar hebben getrokken voor een nieuw intergemeentelijk zwembad. We stelden echter vast dat te weinig gemeenten, die hun scholen nochtans wel bij ons laten zwemmen, wilden instappen. Als kleine gemeente alleen een nieuw zwembad bouwen én onderhouden is onmogelijk en zou een teken van slecht huisvaderschap zijn. Onze focus ligt nu op onze scholen en zwemmen voor hen organisatorisch en financieel haalbaar maken.”

Tachelet wijst er ook op dat de beslissing om ’t Ondiep te sluiten reeds drie jaar geleden genomen werd. “Iedereen is toen ook op de hoogte gebracht. Nu uit de lucht komen vallen, is niet echt geloofwaardig”, vindt de schepen. “Andere clubs hebben niet stil gezeten en vonden alternatieven. De deur van onze sportdienst staat hoe dan ook open om mee te helpen zoeken naar alternatieve en oplossingen. Al zou ik de desbetreffende zwemclub als advies meegeven om zeker ook bij hun eigen lokaal bestuur in Ranst aan te kloppen.” (jaa)

Het einde van ’t Ondiep wordt met affiches aangekondigd.

Het einde van ’t Ondiep wordt met affiches aangekondigd. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio