Links een gewoon Bolleke, rechts het Bolleke Hop. 

Links een gewoon Bolleke, rechts het Bolleke Hop. ©  Patrick De Roo

De Koninck brengt limited edition van Bolleke uit: ongefilterd én met hopshot

Ongefilterd, ongepasteuriseerd en met een extra portie hop. Dat is Bolleke Hop, de tijdelijke variant van het iconische Antwerpse Bolleke. Het bier wordt gelanceerd op de brouwexpo Beer Experience in de Waagnatie in Antwerpen.

Een heerlijk grassige hopgeur dringt onze neus binnen als brouwmeester Sven De Kleermaeker een Bolleke Hop tapt. Op tafel verschijnt een amberkleurig bier met een perfecte schuimkraag. Het is duidelijk waziger dan het traditionele Bolleke. “Klopt, dit bier is niet gefilterd en niet gepasteuriseerd. Na de gisting voegen we er extra hop aan toe met de zogenaamde ‘hop gun’.”

BierpartnersLuc De Raedemaeker, organisator van Beer Experience, klinkt met Sven De Kleermaeker, brouwmeester bij De Koninck.

BierpartnersLuc De Raedemaeker, organisator van Beer Experience, klinkt met Sven De Kleermaeker, brouwmeester bij De Koninck.

Vorig jaar was er ook al eens een Bolleke Hop, toen met Simcoe, een Amerikaanse hopsoort. Dit jaar koos Sven voor Barbe Rouge, een relatief nieuwe hopvariant van de coöperatieve Hop France, die in de Elzas werd ontwikkeld. “Terwijl het gewone Bolleke eerder lichtbitter is met duidelijke karameltoetsen, krijgt het Bolleke Hop dus een extra lading hoparoma en bitterheid.”

“Terwijl het gewone Bolleke eerder lichtbitter is met duidelijke karameltoetsen, krijgt het Bolleke Hop dus een extra lading hoparoma en bitterheid.”

Sven De Kleermaeker, brouwmeester De Koninck

“Het idee komt eigenlijk van Peter Bouckaert, die bij de Amerikaanse brouwerij New Belgium Brewing werkt. Je zou het Bolleke eens moeten dryhoppen”, suggereerde hij. “Dat was blijven hangen in mijn hoofd. De editie van vorig jaar was al superlekker, maar die van dit jaar is echt zoals het Bolleke Hop in mijn hoofd moest proeven.”

Lancering op Beer Experience

Deze tijdelijke variant wordt gelanceerd tijdens Beer Experience op 17 en 18 juni in de Waagnatie in Antwerpen. Die tweedaagse brouwexpo richt zich op thuis- en microbrouwers, maar ook bierliefhebbers komen er aan hun trekken. Duvel-Moortgat baat er de centrale bar uit. “We brengen ook een speciaal vat uit onze Brewers Cave mee”, teasert Sven De Kleermaeker.

Na Beer Experience is het bier exclusief te drinken en te koop in de bar van de brouwerij. 

Na Beer Experience is het bier exclusief te drinken en te koop in de bar van de brouwerij. ©  Patrick De Roo

Mindfuck

Bijzonder zijn ook de workshops die je er kan volgen, zoals de bier- en chocoladetasting en de Mindfuck Tasting. “We willen aantonen dat mensen meer met hun ogen proeven dan ze denken. Tijdens deze tasting zal je constant op het verkeerde been worden gezet. Meer verklappen we nog niet”, vertelt organisator Luc De Raedemaeker.

Na het tweedaagse event is Bolleke Hop exclusief te proeven in de bar van De Koninck. Je kan er ook een crowler, een blik van 1 liter, laten afvullen voor thuis.

Beer Experience, vr 17 en zat 18 juni, Waagnatie Antwerpen, www.beerexperience.be

De Koninck Bar, Mechelsesteenweg 291 Berchem, www.dekoninck.be

Vastgoed

Jobs in de regio