© RR

Essen officieel erkend wolvenrisicogebied: “Betere bescherming tegen aanvallen”

Essen -

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) is heel tevreden dat Essen nu ook is erkend als wolvenrisicogebied. Eind vorig jaar trok de wolf door Essen en omgeving.

“We hadden deze vraag gesteld aan de minister en zijn blij dat deze positief beantwoord is. Zo kunnen landbouwers subsidie krijgen voor preventieve maatregelen”, stipt Van Tichelt meteen het belang aan. “In een risicozone genieten bewoners namelijk overheidssteun om hun kleinvee te beschermen tegen een aanval door wolven. In dat geval betaalt de overheid negentig procent van de kosten voor gebruikte materialen terug.”

Professionele veehouders in de nieuwe risicozone kunnen beroep doen op de landbouwadministratie voor financiële steun voor bescherming tegen wolven. Amateurhouders van kleinvee dienen dan weer een subsidiedossier in bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

“Wie zijn dieren wil beschermen, kan zelfs eerst gratis een beroep doen op het Wolf Fencing Team (WFT). Dat geeft advies geeft over ‘wolfwerende’ omheiningen en plaatst ze zelf ook. Het WFT helpt zelfs bij het nodige papierwerk.”

De diersoorten in het subsidiereglement zijn vastgelegd: het gaat om schapen, geiten, moeflons en steenbokken, alpaca’s, guanaco’s, verzwakte runderen en lama’s, dam-, edel-, sika- en axisherten, pony’s, ezels of andere paardachtigen met een schofthoogte van maximaal 148 centimeter.

Wie schade lijdt door een wolf, waarschuwt onmiddellijk de dienst Natuurinspectie om de schade vast te stellen en de oorzaak te onderzoeken. Is de schade door de wolf effectief aangetoond, ook buiten het risicogebied, geeft dit recht op schadevergoeding. Ook wie geen preventieve maatregelen nam, kan die nog aanvragen.

 (ella)

https://www.wolffencing.be/Subsidies, www.natuurenbos.be/wolf/schade#subsidies-en-ondersteuning

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio