Frank Vandenbroucke.  

Frank Vandenbroucke.  © BELGA

Minister Vandenbroucke reageert op GVA-onderzoek: “Meer jongeren toelaten tot studies en beroep van geneeskunde”

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt zich zorgen over het tekort aan artsen. “We gaan alleszins meer jonge mensen toelaten tot de studies en het beroep van geneeskunde”, zegt hij.

LEES OOK. GVA-ONDERZOEK. Pijnlijk tekort aan dokters: klein jaar wachten op een dermatoloog is geen uitzondering

Uit een onderzoek van deze krant blijkt dat de wachttijden om naar een arts te gaan, vaak hoog oplopen. Veel huisartsen en dermatologen aanvaarden zelfs geen nieuwe patiënten meer. Wie een nieuwe huisarts zoekt, vindt die daardoor soms niet meer in zijn eigen gemeente. Wie een afspraak wil maken bij een dermatoloog die wél nog nieuwe patiënten aanvaardt, moet doorgaans maanden op een afspraak wachten. Ook tandpijn krijgen is in deze tijden geen goed idee: de wachtlijst bij tandartsen loopt al snel op tot enkele weken.

“Deze berichten baren mij zorgen”, zegt Frank Vandenbroucke. “Het is niet voor niets dat de federale planningscommissie ons voorstelt om meer jonge mensen toe te laten tot de studies geneeskunde en tot het beroep. Wij zullen met de federale regering dat advies ook volgen. Natuurlijk biedt een verhoging van de instroom in de studies slechts een oplossing op langere termijn. We moeten dus ook andere acties ondernemen.”

“Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het werk van de huisartsen beter ondersteund wordt, zodat ze zich meer kunnen toeleggen op hun kerntaken”, zegt Vandenbroucke. “Daarom heeft de regering vorig jaar beslist om het ziektebriefje af te schaffen voor wie één dag afwezig is.”

“Maar er zijn nog andere ingrepen nodig”, zegt de minister. “Er zijn geen wonderoplossingen mogelijk op heel korte termijn. Maar we moeten de toekomst voorbereiden in overleg met de beroepsgroepen. In de komende weken zitten we alvast samen met de organisaties van huisartsen, om na te denken over de toekomst van hun beroep.”

LEES OOK. STANDPUNT. Een wachttermijn van enkele maanden tot een klein jaar voor een doktersbezoek is een nieuwe realiteit

 cwil

Vastgoed

Jobs in de regio