Jelle Brabants (links) en Evy Wynen (rechts) pronken met hun personeel en dochters Louise en Emmely tijdens de uitreiking van de gouden titel van Laureaat van de Arbeid. © Hans Otten

Slagerij Brabants ontvangt gouden ereteken Laureaat van de Arbeid

Herentals -

Jelle Brabants en Evy Wynens hebben van de koning de titel van Laureaat van de Arbeid verleend gekregen voor hun vakkennis en geleverde kwaliteit. De producten van de Culinaire Slagerij Brabants vallen dan ook erg in de smaak.

Hans Otten

Met enig corona-uitstel ontvingen de uitbaters van Culinaire Slagerij Brabants het ereteken van Laureaat van de Arbeid, want in feite was hen dat al in 2020 toegekend. Dat ereteken wordt na een strenge selectieprocedure door het Koninklijke Instituut voor Eliten van de Arbeid toegekend als erkenning voor vakbekwaamheid en inzet. Jelle Brabants en Evy Wynen ontvingen dinsdag uit handen van burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) en schepen van Economie Eva Brandwijk (N-VA) het gouden ereteken.

Het koppel opende de slagerij dertien jaar geleden op de Lierseweg. “We zijn toen helemaal van nul begonnen, maar vanaf het begin was ons uitgangspunt dat we alleen voor ambachtelijke kwaliteit gaan. Dat was ambitieus en het heeft tijd nodig gehad”, zegt Evy Wynen. Maar die ambitie lijkt bereikt: in 2021 won het paar nog vijf gouden en één zilveren medaille op een internationale wedstrijd. “We gebruiken alleen kruiden van een pure kwaliteit en halen ons vlees alleen bij landbouwers die heel veel zorg besteden aan hun dieren. Dat geldt zowel voor onze varkensboer als onze rundveehouder. Dat levert mooi en goed vlees op.”

Dank aan personeel

Tijdens het dankwoordje richt zij zich expliciet tot haar personeel. “Jelle en ik krijgen nu de titel, maar wij hadden dit nooit waar kunnen maken zonder onze medewerkers. Van de helpers in de slagerij zoals de charcuteriemeester over ons winkelpersoneel tot onze poetshulp, we zijn hen één voor één bijzonder dankbaar voor hun dagelijkse inzet. Zonder hen zouden we niet staan waar we nu staan. Ook onze dochters Louise en Emmely verdienen een speciale attentie, want als kinderen van twee zelfstandige ondernemers moeten ze hun ouders vaak missen. Ze zijn al op heel jonge leeftijd zelfstandig geworden.” De medewerkers krijgen van het koppel een bloemenruiker of biermand, de meisjes een snoepkorf.

Tijdens de plechtigheid zijn ook de vroegere Eredekens van de Arbeid nog eens in de bloemen gezet. Marcel Ardies kreeg in 1985 de titel van Eredeken voor zijn werk in de lederindustrie, maar overleed inmiddels op 95-jarige leeftijd. Willy Bellemans kreeg in 2009 de titel van Eredeken voor zijn inzet als vakbondsman en schrijnwerker in de houtindustrie.

Willy Bellemans kreeg in 2009 de titel van Eredeken van de Arbeid en is ook nog een keer in de bloemen gezet. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio