Gabryella Massaruto aan het werk tijdens de slow coffee-proef. © Dirk Vertommen

Leerlinge Gabryella (18) van Colomaplus maakt kans op titel van beste jonge barista van België

Mechelen -

Leerlinge Gabryella Massaruto van Colomaplus in Mechelen maakt kans op de titel van beste jonge barista van België. Ze nam woensdag deel aan een wedstrijd van Koffie Rombouts en schopte het meteen tot de finale. De jury was erg te spreken over de koffie die ze zette en over de kennis die ze er over heeft.

Stijn Van de Sande

Ieder jaar gaat het Belgische koffiemerk Rombouts op zoek naar de Belgian Junior Coffee Ambassador. Aan de wedstrijd nemen leerlingen van een twintigtal hotelscholen uit heel België deel. In normale omstandigheden nemen alle leerlingen het tegelijkertijd tegen elkaar op, maar door de uitlopers van de coronacrisis werd er beslist om dit jaar één voor één langs te gaan op de verschillende scholen. Colomaplus uit Mechelen was woensdag als laatste aan de beurt.

Er moest dit jaar slechts één proef uitgevoerd worden. Tijdens de slow coffee-proef moeten de kandidaten een filterkoffie zetten volgens de regels van de kunst. “Maar we beoordelen niet alleen de smaak”, zegt Manu Demets, Blend Master bij Rombouts. “We vinden het belangrijk dat de deelnemers weten met welk product ze werken en waarom ze bepaalde dingen wel of niet doen. Ze moeten bijvoorbeeld beargumenteren waarom ze voor een bepaald type water kiezen en wat het effect daarvan is op de smaak.”

De jury beoordeelt niet alleen de smaak, maar ook de kennis van de deelnemers over de koffie. © Dirk Vertommen

Voor Colomaplus kreeg Gabryella Massaruto (18) uit het zesde jaar Restaurant en Keuken tien minuten de tijd om te tonen dat ze een goede barista is. “Ik had wel wat gezonde stress, maar ik denk dat het goed gegaan is”, zegt ze net na de proef. “Samen met de leerkrachten heb ik de voorbije weken veel geoefend en zijn we op zoek gegaan naar de beste combinatie van ingrediënten en materiaal. Want iedere keuze die je maakt heeft een invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie.”

De jury oordeelde dat er nog een aantal elementen in de smaak ontbraken, maar dat de argumentatie en de uitleg wel uitstekend waren. Gabryella mag dan ook naar de finale, die eind deze maand plaatsvindt. Daar nemen de drie beste jonge barista’s het tegen elkaar op. “Ik ben best trots op mezelf”, zegt ze. “Ik woon nog geen vijf jaar in België. Het is dan ook niet makkelijk om de uitleg volledig in het Nederlands te doen. Maar ik ben enorm blij dat ik naar de finale mag.”

De prestatie van Gabryella was zo goed dat ze naar de finale mag. © Dirk Vertommen

De eindwinnaar van de wedstrijd mag op studiereis naar Brazilië, het thuisland van Gabryella en een bekend koffieland. Leerkracht Gert Dubois hoopt alvast dat zijn leerlinge het haalt. “Ik ben enorm fier op haar”, zegt hij. “Ze stond er echt en had haar zenuwen goed onder controle. Met deze proef heeft ze alvast heel wat waardevolle ervaring opgedaan. Want volgend jaar wordt er terug een volledige wedstrijd georganiseerd. Het staat nu al vast dat Gabryella daar voor onze school opnieuw aan zal deelnemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners