Billow beleefde een fijne tijd bij papa Danny en Belgische broers Senne, Stig en Sijmen Vercauteren en mama Sandy Krynen. © Elke Lamens

Loenhouts gastgezin haalde jaar lang Hongkongse cultuur in huis met student Billow (18): “Een ongelooflijk verrijkende ervaring die naar meer smaakt”

Wuustwezel, Noorderkempen -

Het comité NOA van AFS Vlaanderen in het noorden van de provincie Antwerpen zoekt dringend nog vier gastgezinnen om buitenlandse studenten een jaartje in huis te nemen. Sandy Krynen en haar gezin uit Loenhout gaven al het voorbeeld en bezorgden Hei Nam Zee (18), Billow voor de vrienden, uit Hong Kong een warme thuis.

In augustus arriveren via AFS Vlaanderen tal van buitenlandse studenten in ons land om hier een jaar lang te studeren en een andere cultuur op te snuiven. Ze verblijven dan een jaar lang bij een gastgezin. Dat is ook het geval in de noordrand van Antwerpen. Het comité NOA zoekt hiervoor nog vier gastgezinnen.

“De studenten komen het laatste weekend van augustus aan. Het is voor hen wel fijn dat ze snel weten dat er een familie is die ze in huis wil nemen. Gastgezinnen melden zich daarom best zo snel mogelijk aan”, benadrukt verantwoordelijke May Van Dijck.

Engels leren

Dat het een erg verrijkende ervaring is, daarvan moet je het gezin Vercauteren-Krynen in Loenhout niet meer overtuigen. “Aanvankelijk stelden we ons kandidaat als welkomstgezin. Je vangt dan een maand lang een student op. Zo kan die al naar ons land afreizen voordat hij of zij naar het effectieve gastgezin gaat”, schetst mama Sandy het begin van het avontuur.

Billow bij aankomst in Loenhout bij zijn gastgezin. Het klikte meteen. © RR

“Als snel werd ons gevraagd of we geen volwaardig gastgezin wilden zijn. Dat hebben we met het hele gezin besproken en iedereen stond erachter.” Het gezin telt naast papa Danny, vier zonen: Stijn (23), Senne (19), Stig (15) en Sijmen (14).

Stijn woont al sinds twee jaar zelfstandig en dus was zijn kamer vrij. “Ik hoopte vooral om mijn Engels te verbeteren”, bekent Senne, die industrieel ingenieur bouwkunde studeert aan UA. Volgens Stig die school loopt aan het VITO Hoogstraten, afdeling Bouw, is dat ook gelukt. Sijmen studeert aan het VTI Spijker in Hoogstraten en vindt het vooral een spannend avontuur.

Nieuwe cultuur

“We wisten vooraf niet echt waaraan we begonnen, maar het is voor tweehonderd procent meegevallen. Al van bij het eerste contact, toen we hem ophaalden aan station Noorderkempen, was het alsof we elkaar al jaren kende. Billow zwaaide ons meteen enthousiast toe. Het is een heel vriendelijke jongeman die erg veel respect toont”, vult mama Sandy aan.

Billow was snel ingeburgerd. © RR

Het gezin leerde al snel de cultuur van Billow kennen. “Hongkong sprak meteen tot de verbeelding”, stelt Senne. “Ik heb met Billow met het openbaar vervoer ook Antwerpen aangedaan. Om hem een breder beeld van onze regio te geven, want Antwerpen is toch veel hectischer dan het landelijke Loenhout.”

Billow sluit zijn schooljaar binnenkort af aan Stella Matutina in Wuustwezel. Hij volgde er les in het vijfde jaar Handel. “In Hong Kong was ik al afgestudeerd in business management. Daar ligt de focus meer op de theorie, hier meer op het praktische. Vooral de IT was erg nieuw”, vertelt Billow. Hij stapte niet in in het zesde jaar omdat er daar veel eindwerken moeten worden gemaakt, wat voor hem wat moeilijk zou liggen. “Maar ik ken al wel een beetje Nederlands”,laat hij trots weten.

Billow bezocht, zowel met de familie als met AFS, diverse steden in ons land. © RR

Frietjes en chocolade

Tot 13 juli verblijft hij nog in Loenhout. Het afscheid zal zwaar wegen, aan beide kanten. “Ik ben hier heel graag. Het is hier mooi. Ik bezocht ook al de steden Brugge, Gent, Hasselt en Leuven. Maar wat me vooral zal bijblijven is het samen eten. Mijn ouders hebben een hotel in Hongkong, waar ik ook help. Daar eten we nooit samen. Die familiemomenten hier zal ik missen. En natuurlijk ook de frietjes met curryworst, de chocolade en de pintjes”, lacht Billow.

Hij raadt het ook andere studenten aan. “Je groeit veel sneller op. Je kan bij problemen niet zomaar even bij je ouders terecht, want die zitten ver weg. Je verblijft ook in een vreemd land, met een andere taal. Je moet ook je vrienden een jaartje missen.”

Billow met zijn Belgiche ‘broertjes’ Stig en Sijmen. Ze zullen elkaar wel missen. © RR

Ook voor het gezin Vercauteren was het aanpassen. “Maar het was het allemaal waard”, vindt papa Danny. “We zullen hem ook missen. Het zal vreemd zijn als Billow hier niet meer rondloopt”, merken de jongens ook op. “Hij maakt gewoon deel uit van het gezin. Hij was hier heel snel ingeburgerd.” Ze beseffen ook des te meer dat ze hier een goed leven leiden. “Billow gaat na schooltijd werken in het hotel van zijn ouders. Wij komen thuis en hebben alleen schoolwerk en hobby’s”, geeft Stig toe.

Het gezin heeft alleszins de smaak te pakken en heeft nu al beslist om zich opnieuw als gastgezin kandidaat te stellen.

 (Elke Lamens)

www.afsvlaanderen.be, may.van.dijck@outlook.com

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio