©  AFP

Proces over FIFA-schandaal tegen Blatter en Platini gaat van start, verhoor Blatter meteen uitgesteld: “Ik voel me niet goed”

Woensdag start in Zwitserland het veelbesproken proces tegen voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en zijn luitenant bij de UEFA, Michel Platini. De twee staan terecht voor een verdachte transactie in 2011. Ze riskeren tot vijf jaar cel voor fraude, oneerlijk bestuur, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. De uitspraak van het Federaal Strafhof in Bellinzona wordt verwacht op 22 juni.

Bron: BELGA

Platini ontving in 2011 een betaling van 1,8 miljoen euro van de Wereldvoetbalbond FIFA. Volgens Blatter had de Fransman recht op dat bedrag vanwege verschillende werkzaamheden die hij zou hebben verricht. Zwitserse aanklagers trekken dat in twijfel. Zij spreken van een “ongegronde” betaling”, die werd verkregen door het “kunstig misleiden” van de interne controles binnen de FIFA. De FIFA wil nu dat Platini het geld teruggeeft.

De Wereldvoetbalbond schorste Blatter in 2015 vanwege de dubieuze betaling aan Platini, die zelf in 2016 aftrad als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Blatter en Platini riskeren tot vijf jaar cel voor fraude, oneerlijk bestuur, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. Het

“Hooggerechtshof, ik voel mij niet goed”

Het verhoor van Blatter is wel meteen uitgesteld wegens gezondheidsklachten. “Hooggerechtshof, ik voel mij niet goed. Ik heb een klacht die steeds terugkomt en dan kan ik niet goed ademen”, zei de 86-jarige Zwitser bij aanvang van het proces bij de rechtbank in Bellinzona. “Ik ben niet in staat om te antwoorden.”

Zijn advocaat Lorenz Emi vertelde kort daarna dat Blatter pijn op de borst heeft en ademhalingsmoeilijkheden. De federale rechtbank heeft het verhoor nu uitgesteld naar donderdag. Die dag zal ook medeverdachte, voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini, een getuigenis moeten afleggen.

 ©  AFP

Vastgoed

Jobs in de regio