Met Daan van der Elst heeft Bart Swings er een nieuwe landgenoot bij in het schaatsen. “Maar met Bart Swings heb ik geen contact gehad. Die keuze is echt puur vanuit mezelf gekomen”, aldus Van der Elst. © rr

Antwerpenaar Daan van der Elst schaatst voortaan onder Belgische vlag: “Of ik droom van de Spelen? Eerst mezelf ontwikkelen en dan zien we wel”

Met Daan van der Elst is ons land plots een beloftevolle schaatser rijker. De twintigjarige Van der Elst reed de voorbije jaren voor Nederland, het schaatsland bij uitstek, maar maakt nu de switch naar ons land. “Ik ben heel erg trots dat ik voortaan onder de Belgische vlag mag schaatsen”, aldus de geboren en getogen Antwerpenaar.

Jens Jacobs

Je hebt jaren geschaatst onder de Nederlandse vlag. Vanwaar die ­keuze om ineens voor België uit te komen? Is dat iets wat al langer speelde?

Daan van der Elst: “Vergeleken met enkele jaren geleden is het schaatsniveau in België toch wel aanzienlijk gestegen. Op een gegeven moment heb ik gesprekken gehad met de Belgische bond en met de voorzitter, waarbij ze mij hun toekomstplannen voorlegden. Die spraken mij enorm aan. Dat maakte de keuze wat gemakkelijker. Ik ben heel erg trots dat ik nu voor België mag uitkomen en onder de Belgische vlag mag schaatsen.”

Ook jouw schoonfamilie heeft de schaatsmicrobe helemaal te ­pakken. Je vriendin Pien Hersman, dochter van voormalig Nederlands schaatser Martin Hersman, schaatst ook. Wat vonden zij van je overstap naar België?

“Die keuze stond snel vast. Het was echt puur een keuze vanuit mezelf. Met mijn vriendin heb ik er natuurlijk wel over gepraat. Zij, en de schoonfamilie ook trouwens, is supertrots dat ik deze keuze heb gemaakt en dat ik nu voor België ga uitkomen. Ze steunen me voor de volle honderd procent in. Ook met Bart Swings heb ik ­trouwens geen contact gehad. Die keuze is echt puur vanuit ­mezelf gekomen, ik heb geen invloed van buitenaf gehad.”

Je bent opgegroeid in Antwerpen. België heeft niet die schaatscultuur zoals Nederland die kent. Maakte het dat moeilijk om te trainen?

“In België is er voorlopig nog geen 400 meter-baan. Voor een Belgische schaatser is het daardoor moeilijk om trainingsfaciliteiten in eigen land te vinden. Shorttrack kan gewoon, maar een langebaanschaatser moet in ­Nederland gaan trainen. Momenteel woon ik dan ook in Heerenveen en schaats ik bij Team Fries. Zo kom ik aan mijn trainings­faciliteiten.”

Is het de bedoeling dat je daar blijft wonen en trainen? Of staat een ­terugkeer naar Antwerpen nog op het programma?

“Een terugkeer naar België staat sowieso op de planning. België is mijn thuis. Ik ben geboren in ­Antwerpen en heb er mijn school afgemaakt. Al mijn vrienden wonen er. Heel mijn leven ligt in België. Voor mijn schaatscarrière is het echter noodzakelijk dat ik in Heerenveen woon. Ik vind er de beste trainingsfaciliteiten en heb er de beste kansen om mezelf te ontwikkelen.”

Zoals je zelf al zei: in ons land is er voorlopig nog geen langebaanpiste. Moet die er snel komen?

“Voor de jeugd zou het mooi zijn als er een langebaanpiste zou komen. Ik ben er ook van overtuigd dat er dan veel meer mensen zouden beginnen met schaatsen. Voor mij is het nu niet noodzakelijk, omdat ik in Nederland woon, maar voor het Belgische schaatsen zou het wel heel hard helpen als er een piste zou komen.”

Over vier jaar zijn er de Winter­spelen in Milaan. Is het de bedoeling dat je daar aanwezig bent?

“Dat is ineens wel een heel grote stap. Eerst en vooral wil ik me heel erg ontwikkelen. Ik hoop dat ik over vier jaar deel mag uitmaken van de olympische selectie. Of dat nu voor een teamonderdeel als de massastart of de achtervolging is, of op een individueel nummer, ik zou het allemaal even mooi vinden. Maar nu ligt de focus toch vooral op het vinden van de aansluiting met het seniorenniveau. Daar wil ik zo goed mogelijk inrollen, zodat ik over vier jaar hopelijk kan deelnemen aan de Spelen in Milaan.”

Is er een onderdeel waarin je je op termijn wil specialiseren? Of zal de tijd dat uitwijzen?

“Voorlopig ligt allround me het best. Vandaaruit hoop ik de aansluiting te vinden met de senioren om vervolgens verder te gaan specialiseren. Voor de team­achtervolging of de massastart wil ik samen met de jongens een zo hoog mogelijk niveau proberen te halen. Voor komend seizoen wil ik met de teamachtervolging op de neo­senioren World Cup staan. Daar wil ik goede klasseringen rijden. Of een EK allround dan haalbaar is, zien we nog wel. Binnen de twee jaar meedoen bij de senioren, laat dat voorlopig mijn doel zijn.”

Vastgoed

Jobs in de regio