© ATV

Minister Crevits start grote campagne om voor gratis bloedonderzoek: “Slechts 3.000 inwoners Zwijndrecht meldden zich al”

Zwijndrecht -

Er komt een nieuwe campagne om de bewoners van Zwijndrecht en Linkeroever aan te moedigen om hun bloed te laten testen op PFOS. Van de 70.000 inwoners hebben nog altijd maar 6.000 mensen zich aangemeld. Er komt nu een grote campagne met affiches en flyers. Mensen die moeilijk met de computer overweg kunnen zullen ook geholpen worden. Vlaams welzijnsminister Hilde Crevits (CD&V) lanceert daarnaast een apart onderzoek bij 300 jongeren. Dat zei ze vanmiddag in het Vlaams parlement.

Bron: ATV

Het grote bloedonderzoek bij inwoners die in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek wonen raakt maar niet van de grond. Tot nog toe hebben slechts 6.000 mensen zich aangemeld. 3100 daarvan uit Zwijndrecht en 1650 van Linkeroever. Terwijl het potentieel meer dan het tienvoudige is. Daarom komt er een nieuwe campagne, zo zei minister Crevits vanmiddag in de commissie van het Vlaams Parlement.

LEES OOK. Heel lage opkomst bij omwonenden voor PFOS-bloedonderzoek: “Als je dokter je voorstelt om je cholesterol te onderzoeken, zeg je toch ook niet ‘nee’?”

Daarnaast komt er ook nog een specifiek onderzoek bij 300 jongeren om te weten te komen hoe het met hun bloedwaarden gesteld is.

De resultaten van het bloedonderzoek zal bij elke deelnemer meegedeeld worden aan de huisarts. Het komt dan in hun medisch dossier terecht.  

LEES OOK. STANDPUNT. Laat toch maar bloed prikken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV