Het Zilvermeer in Mol moet bij goed weer niet onderdoen voor een strand in het buitenland. “De Antwerpenaar heeft tijdens de coronacrisis Vlaanderen als vakantiebestemming ontdekt.” ©  Tommy Maes

Meer dan de helft van de Antwerpenaars kiest voor vakantie in Vlaanderen

Extra brandstoftoelages voor vliegreizen, mogelijke coronamaatregelen in het buitenland, de bewuste keuze voor duurzaam reizen en samenzijn met vrienden en familie. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom vijf op de tien Antwerpenaars deze zomer voor een vakantie in Vlaanderen kiezen.

Karin Vanheusden

LEES OOK. DISCUSSIE. Plan jij deze zomer toch maar om niet met het vliegtuig op reis te gaan, door de voorspelde chaos?

De vzw Logeren in Vlaanderen, eigenaar van de merknaam Vlaanderen Vakantieland, heeft vorige maand bij duizend Vlamingen, onder wie 272 Antwerpenaars, een bevraging gedaan over hun vakantieplannen. Daaruit blijkt dat 58% van de Antwerpenaars deze zomer in Vlaanderen zijn vakantie viert. “De Antwerpenaar heeft tijdens de coronacrisis Vlaanderen als vakantiebestemming ontdekt”, zegt Mireille Colson, gedeputeerde van Toerisme van de provincie Antwerpen. “Zeven op de tien vinden dat ze in eigen land even goed een vakantiegevoel kunnen hebben en voor de helft is een vakantie dichtbij minder stressvol. En dat geldt ook voor de jongeren: zes op de tien van de -34-jarigen geeft aan deze zomer minstens een overnachting in eigen streek te plannen.”

De bevraging van Logeren in Vlaanderen leert ook dat duurzaam reizen, de vrees voor extra brandstoftoelagen voor vliegreizen en mogelijke coronamaatregelen in het buitenland vier op de tien Antwerpenaars doet kiezen voor eigen land. Maar er is ook de trend van de framily-vakanties, weet Sophie De Coninck van Logeren in Vlaanderen. “Een kwart van de Antwerpenaars plant een vakantie met familie of vrienden. Voor hen draait de vakantie dit jaar om echte qualitytime. Dat is ook te merken aan de drukke verhuur van grotere vakantiewoningen, deze zomer de tweede populairste logies na de hotels.”

Optimisme

In de bevraging zijn ook vijfhonderd Vlaamse logies betrokken. Uit de antwoorden blijkt dat vier op de tien B&B’s voor meer dan de helft zijn volgeboekt, bij de vakantiehuizen is dat zes op de tien. Bij de grotere vakantiehuizen zijn er wel nog heel wat inhaalboekingen van de voorbije coronajaren.

Nog goed nieuws voor de sector: een op de vijf heeft langer dan een week geboekt. Het optimisme bij de eigenaars van hotels, B&B’s en vakantiehuizen is groot. De helft verwacht dat het corona-effect om dichtbij huis met vakantie te gaan deze zomer de afgelopen moeilijke jaren zal kunnen compenseren.

LEES OOK. De zomervakantie van de hindernissen komt eraan: personeelsproblemen op luchthavens, te weinig huurauto’s en vergeten coronaregels

Vastgoed

Jobs in de regio