Wouter Vrancken spreekt voor het eerst als trainer van KRC Genk: “Dit project is op mijn lijf geschreven”

Wouter Vrancken (43) is voorgesteld als de nieuwe coach van KRC Genk. In zijn eerste persconferentie sprak de voormalige succescoach van KV Mechelen zijn goesting uit in zijn nieuwe Genkse avontuur en stelde hij meteen zijn eerste voorzichtige doel voor dit seizoen. “Play-off 1 is een gezonde ambitie.”

Thomas Standaert

Fier als een gieter. Zo verscheen Wouter Vrancken op zijn eerste officiële persmoment als trainer van KRC Genk. Na vier succesvolle jaren als coach van KV Mechelen achtte de Truienaar de tijd rijp om de stap te zetten naar een topclub. Dat hij uiteindelijk bij zijn ex-club Genk tekende, als opvolger voor de ontslagen Bernd Storck, kwam voor niemand als een verrassing.

“Ik ben enorm trots en gelukkig om hier aan de slag te gaan als coach”, sprak Vrancken zijn eerste woorden uit in Genkse loondienst. “Het was de wil van de club, van Dimi (de Condé, nvdr.) en van de supporters die me overtuigd heeft om naar hier te komen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik met nóg meer fierheid en goesting de keuze heb gemaakt. Na alle stappen die ik heb gezet in mijn trainerscarrière, van het laagste tot het hoogste niveau, vind ik dit voor mezelf de ideale stap. Ik kom bij een grote en ambitieuze club terecht, die zijn familiale karakter heeft behouden.”

 

 ©  Dick Demey

Ook vanuit Duitsland, met name van Arminia Bielefeld, was er concrete belangstelling voor Vrancken. “De interesse van andere clubs is nu niet belangrijk. Voor mij was het heel duidelijk dat het project van Genk op mijn lijf geschreven is. De wil van de mensen om me naar hier te halen is doorslaggevend geweest in mijn keuze. Daarnaast is er natuurlijk ook mijn voorgeschiedenis als speler bij Genk en mijn goede band met de supporters. Ook dat speelde een rol.”

Voeling met Genks DNA

Tussen 2006 en 2008 was Vrancken twee jaar actief in de toenmalige Cristal Arena. “Ik ken het DNA van deze club. Ik weet wat de supporters van hun spelers verwachten op het veld. En ik denk dat mijn voetbalfilosofie ook goed matcht met die van de club. Uit mijn jaren als speler bij Genk weet ik dat je het stadion mee krijgt als je vecht voor de clubkleuren. Dan kan er hier een ongelofelijk goede sfeer hangen die een ploeg alleen maar sterker maakt. Sinds mijn tijd als speler heeft de club veel stappen gezet, kijk maar naar het aantal internationals dat hier nu speelt, maar de fundamenten blijven dezelfde. Mensen in de tribunes zien graag dat er hard gewerkt wordt. Ook mooi voetbal is belangrijk, maar het truitje natmaken blijft de basis om hier te slagen.”

 

 ©  Dick Demey

Laat dat laatste nu net hetgeen zijn wat vorig seizoen ontbrak bij Genk. “Deze club heeft een moeilijk seizoen achter de rug, maar op individueel vlak zie ik hier enorm veel kwaliteiten in elke linie. Het wordt zaak om die kwaliteiten samen te laten smelten en de spelers als één ploeg te laten strijden in elke minuut van elke wedstrijd tegen eender welke tegenstander. Met KV Mechelen speelde Vrancken de voorbije twee seizoenen Play-off 2, bij Genk legt hij de lat logischerwijs hoger. ”Ik denk dat Play-off 1 een gezonde ambitie is. Als coach is het mijn taak om samen met mijn staf het beste uit de spelers te krijgen. Dan zullen we wel zien waar we komen.”

Fan van Dessers

Hoewel het voorlopig nog relatief rustig is, staat er deze zomer wellicht nog veel te gebeuren op transfervlak bij Genk. In welke mate verwacht Vrancken inspraak te krijgen in de zomertransfers? “Ik ben van plan om op dezelfde manier te werken met Dimi als voordien met Tom (Caluwé, nvdr.) bij KV Mechelen. Ik vraag nooit om specifieke spelers, maar ik geef per positie door welke profielen ik er graag bij zou hebben. Dan is het aan Dimi en zijn team om te kijken wat er mogelijk is en welke namen er op die profielen worden geplakt. Ik ben nooit een coach geweest die hamert op namen. Dat zal hier niet anders zijn.”

 

 ©  Dick Demey

Een naam waar Vrancken wel expliciet op inging tijdens zijn persconferentie was die van Cyriel Dessers. Het fenomeen van Feyenoord lijkt voorlopig terug te zullen keren naar de Cegeka Arena, al kan ook daar nog verandering in komen. “Dessers? Ik zou zot zijn als ik niet blij was met zijn terugkeer”, grijnsde Vrancken. ”Wees maar zeker dat ik blij ben. Ik kijk er naar uit om met hem samen te werken en ben benieuwd hoe ik hem kan inpassen in mijn ideeën. Of ik al met hem heb gesproken? Nee, Cyriel is nog met vakantie en het is niet mijn gewoonte om spelers lastig te vallen tijdens hun vakantie. Tijdens mijn vakantie heb ik ook platte rust genomen (lacht).”

Goede voorbeeld

Op 20 juni leidt Vrancken zijn eerste training als coach van Genk. Tot dan zal hij samen met Dimitri de Condé de spelerskern evalueren en de organisatie binnen zijn technische staf uitwerken. “Organisatorisch willen we alles zo snel mogelijk op punt zetten”, aldus Vrancken. Met assistent Kevin Van Dessel en physical coach Glenn Vanryckeghem neemt hij twee stafleden mee vanuit Mechelen. ”Ik ken hun kwaliteiten en vertrouw hen blindelings. In combinatie met de rest van de staf, die al aanwezig was, denk ik dat we een kwalitatieve groep vormen met veel passie voor de club. Het is belangrijk om dat ook over te brengen op de spelers. Je kan van een spelersgroep niet eisen dat ze als één blok strijden als je dat niet uitstraalt als staf. Het is aan ons om het goede voorbeeld te geven. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen en op dat veld te staan. De goesting is héél groot.”

 

 ©  Dick Demey

Dimitri de Condé: “We hadden al eens een akkefietje, dat speelde in Wouters voordeel”

Head of Football Dimitri de Condé was tevreden dat hij Wouter Vrancken kon voorstellen als nieuwe coach. Nochtans gingen ze vorig seizoen nog met mekaar in de clinch na een competitiewedstrijd in Mechelen. “Misschien vreesde Wouter dat dat akkefietje zijn kansen bij ons zou verkleinen, maar het heeft net in zijn voordeel gespeeld”, glimlacht de Condé. “Ik hou van die emotionele betrokkenheid. Je moet passie tonen, willen strijden voor je club. Wouter is een coach, die spelers laat voelen wat topsport is.”

De Condé vindt het belangrijk dat de nieuwe coach Nederlands spreekt. “Dat werkt verbindend, zowel naar het bestuur als naar de supporters toe. Wouter kent als ex-speler de club natuurlijk, je voelt dat hij trots is om hier te kunnen werken. Hij werd een beetje nostalgisch, toen we naar de trainingsvelden stapten. Ook blijven we op zoek naar stabiliteit, iets wat hij bij KV Mechelen heeft gebracht. Vergis je niet, ook daar is er druk en moet er gepresteerd worden. De manier waarop dat is gebeurd, spreekt aan. De combinatie van het ‘bloed, zweet en tranen’, waarbij hij een groep kan begeesteren, en een attractieve speelstijl, moet perfect bij KRC Genk passen.”

 

 ©  Dick Demey

    MEER OVER KRC Genk

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER VOETBAL