Sloop van huis Dutroux is gestart: horrorplek maakt plaats voor herdenkingsparkje

De sloop van het huis van Marc Dutroux in Marcinelle is dinsdagochtend van start gegaan. De werkzaamheden zullen een maand duren. Op de plek van het horrorhuis komt een herdenkingsparkje, als blijvende herinnering aan wat er in de jaren 90 gebeurde.

edb, fps

Bijna 26 jaar na de arrestatie van Marc Dutroux wordt het huis waar hij ontvoerde kinderen opsloot en vermoordde, afgebroken. Julie, Mélissa, An en Eefje: allemaal lieten ze het leven in het huis aan de Avenue de Philippeville in Marcinelle, dicht bij Charleroi. Sabine en Laetitia konden in 1996 levend bevrijd worden uit het horrorhuis. Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang.

LEES OOK. Horrorhuis van Dutroux tegen de vlakte, behalve de kelder: “Rekening gehouden met de uitdrukkelijke wens van de ouders”

Samen met het gruwelhuis van Dutroux worden ook de aanpalende garage en het hoekhuis daarnaast afgebroken. In de plaats komt een herdenkingsplek voor de slachtoffers van Dutroux, en bij uitbreiding voor alle kinderen die door geweld om het leven kwamen. Een soort hangende tuin, met op de achtergrond een fresco van een kind met een vlieger, dezelfde afbeelding die al een decennium op het afdekzeil van de gevel is te zien. Entre ciel et terre, zo zal de plek heten.

 

 ©  BELGA

De kelder van het huis, waar Dutroux zijn slachtoffers opsloot, blijft behouden. Dat gebeurt op vraag van de ouders van de meisjes. De plek moet beschikbaar blijven voor eventuele vervolgonderzoeken naar het netwerk rond Dutroux.

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Vastgoed

Jobs in de regio