©  AFP

Pijnlijk: Wout van Aert juicht te vroeg, David Gaudu wint eerste aankomst bergop in Dauphiné

David Gaudu heeft de derde rit in de Dauphiné op zijn naam geschreven. De Fransman haalde het van Wout van Aert op de eerste aankomst bergop. Onze landgenoot leek zegezeker en begon al te juichen, maar Gaudu snelde hem in extremis nog voorbij. Van Aert neemt de gele leiderstrui wel opnieuw over.

Jonas Withouck

We kregen net als maandag een heuvelachtige rit met kansen voor de vluchters, maar voor het eerst in deze Dauphiné ook een aankomst bergop. Onderweg lagen er al twee gecategoriseerde klimmetjes (derde en vierde categorie), maar de slotklim beloofde pas echt pittig te worden. De rit kwam aan op een col van tweede categorie: 6,2 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent. Op twee kilometer van de streep volgde een vlakker stuk, waarna het opnieuw bergop richting finish in Chastreix-Sancy ging. Daarom achtte Wout van Aert het realistisch om opnieuw mee te doen voor de overwinning.

De vroege vlucht van de dag was snel gevormd: Jonas Gregaard Wilsly (Uno-X), Thomas Champion (Cofidis), Omer Goldstein (Israël Premier Tech) en Sebastian Schönberger (B&B Hotels – KTM) gingen er met z’n vieren vandoor, al liet Goldstein zich na dik twintig kilometer alweer afzakken uit de kopgroep. De Israëliër kreeg de opdracht om zijn ploegmaats bij te staan op de slotklim.

Sprong van de bollentrui

Op 126 kilometer van de finish maakte bollentrui Pierre Rolland met twee ploegmaats van B&B Hotels – KTM (Miguel Heidemann en Alexis Gougeard) de oversteek naar de kopgroep, niet veel later was de samensmelting vooraan een feit: we hadden zes leiders. De 35-jarige Rolland ging vol voor de bergpunten kwam als eerste boven op de klim van vierde categorie en sprokkelde één puntje voor zijn bollentrui.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de top van dat klimmetje, op 33 kilometer van de streep, was de voorsprong van de kopgroep nog altijd meer dan twee minuten. Ze waren vooraan wel nog maar met z’n drieën: Rolland, Schönberger en Gregaard wilden een gooi doen naar de ritzege, maar hun voorsprong slonk zienderogen wanneer Jumbo-Visma met onder meer Tiesj Benoot en Christophe Laporte aan het peloton sleurde. Op ongeveer tien kilometer kwamen ze een volle minuut dichter bij de kopgroep, de drie leiders waren een vogel voor de kat.

Van Aert te vroeg

Op de slotklim werden Rolland en co. snel gegrepen en voerde Jonas Vingegaard het tempo op. Wout van Aert had het een momentje moeilijk, maar werd voor de slotkilometer toch opnieuw naar voren gehesen. Hij leek het te halen en begon al te juichen, maar Gaudu snelde hem nog voorbij.

De ritwinst is voor Gaudu, de gele trui is opnieuw voor Wout van Aert. De Belgische kampioen neemt de leiderstrui in het klassement opnieuw over van Alexis Vuillermoz, de vroege vluchter die maandag verrassend de rit én de trui pakte. Woensdag start Van Aert dus in het geel aan de tijdrit.

LEES OOK. Ontgoochelde Wout van Aert verklaart te vroeg zegegebaar: “Ik ben beschaamd, vandaag ben ik zelf de loser”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tom Boonen

Het moment doet wat terugdenken aan de Scheldeprijs in 2008. Toen won een jonge Mark Cavendish de massaspurt in Schoten met een jump voor Tom Boonen, terwijl die de armen al in de lucht had.

Uitslag rit 3:

1. David Gaudu (FRA) in 4u09’38

2. Wout van Aert

3. Victor Lafay (FRA)

4. Ruben Guerreiro (POR)

5. Kevin Geniets (LUX)

6. Nick Schultz (AUS)

7. Damiano Caruso (ITA)

8. Dylan Teuns

9. Matteo Jorgenson (VS)

10. Brandon McNulty (VS)

Stand:

1. Wout van Aert in 12u50’32

2. David Gaudu (FRA) + 0:06

3. Victor Lafay (FRA) + 0:12

4. Patrick Konrad (OOS) + 0:16

5. Matteo Jorgenson (VS) “”

6. Ruben Guerreiro (POR)

7. Esteban Chaves (COL)

8. Primoz Roglic (SLO)

9. Steff Cras

10. Ben O’Connor (AUS)

 

 ©  AFP

    Vastgoed

    Jobs in de regio