©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Olense spurter Kobe Vleminckx haalt Europees niveau: “Ik denk dat ik naar een lage 10”20 kan gaan”

Kobe Vleminckx heeft er een sterk tweeluik opzitten. In het Griekse Konstantinos knalde de atleet van AC Herentals donderdag naar 10”27 op de 100 meter (met 3 meter rugwind). In het Duitse Rehlingen finishte hij zondag met tegenwind in een sterk veld derde in 10”56. Voor de 4x100 meter-ploeg (40”01 in Griekenland) is er echter nog wel wat werk aan de winkel.

Hoewel 10”27 supersnel oogt, bleef Vleminckx kritisch in zijn analyse. “Het was absoluut niet mijn beste race”, sprak de Olenaar. “Eigenlijk was het mijn slechtste spurt van het seizoen. De eerste dertig à veertig meter waren slecht. Dankzij de rugwind maakte ik op het einde nog veel goed. Nu goed, echt balen heb ik ook niet gedaan, hoor. Als ik een goeie koers had gelopen met te veel rugwind, had ik het erger gevonden.”

Zondag spurtte Vleminckx in het Duitse Rehlingen in slecht weer met tegenwind naar een tijd van 10”56. “Daar eindigde ik opnieuw derde op een Bronze Label-meeting. Het zegt genoeg dat ik daar het podium haal. Ik merk dat ik tegenwoordig vaker mannen klop die sporadisch laag in de 10”20 lopen. Natuurlijk heb ik nog veel te bewijzen, maar ik toon toch al dat ik thuishoor op dit Europese niveau”, beseft hij.

De nationale 4x100m-ploeg, de Belgian Falcons, liep in Griekenland naar een tijd van 40”01. “Die chrono was nog niet goed. De eerste twee spurters (Simon Verherstraeten en Ward Merckx, red.) botsten op een muur van wind. Jordan Paquot en ik konden dat niet meer ophalen. Je zag ook bij de andere ploegen tegenvallende tijden. De volgende wedstrijd vindt op 11 juni plaats in Genève. Daar loop ik zowel individueel als met de ploeg. Daar moeten we echt wel onder die veertig seconden geraken. Als dat niet lukt, dan wordt het moeilijk om het EK nog te halen. Als de rest wat meer in vorm geraakt en nog ietsje sneller wordt, kan het EK nog altijd lukken. Maar dan zal iedereen er wel honderd procent voor moeten gaan.”

De 24-jarige Vleminckx zelf lijkt wel op weg naar zijn topvorm. “We kiezen bewust voor een andere aanpak dan de vorige jaren. Ik loop nu veel wedstrijden om de snelheid erin te krijgen. Tussendoor blijf ik krachttraining doen. De bedoeling is echt om regelmaat te krijgen op die 100 meter om dan toe te werken naar een piek op het BK in Gentbrugge. Op die piste kan de wind een factor zijn. Maar in normale omstandigheden mag ik een tijd rond 10”20 ambiëren. Ik denk dat ik naar een lage 10”20 kan gaan.” (basp)

Vastgoed

Jobs in de regio