Jarne Van Dyck heeft de stap naar zijn nieuwe ploeg Minerva goed verteerd. “Van bij het seizoens­begin voelde ik toch dat dit een niveau hoger was, maar al bij al is de aanpassing goed verlopen.” 

Jarne Van Dyck heeft de stap naar zijn nieuwe ploeg Minerva goed verteerd. “Van bij het seizoens­begin voelde ik toch dat dit een niveau hoger was, maar al bij al is de aanpassing goed verlopen.” © Marc Van Hecke

Jarne Van Dyck wil bij Minerva kans grijpen als semiprof: “Ik zie dit als nieuwe fase om mijn doel te halen”

Met de Heistse Pijl op zaterdag en de Brussels Cycling Classic op zondag moest Jarne Van Dyck afgelopen weekend twee keer aan de bak. De Gelenaar koerst tegenwoordig voor het continentale Minerva Cycling Team na zijn vertrek bij Crabbé Toitures CC Chevigny. Als semiprof hoopt hij er zich verder te kunnen ontwikkelen.

Lieven Verheyen

“Ik zie dit als een nieuwe fase in mijn ultieme doel om uiteindelijk fulltime prof te worden”, zegt Van Dyck. “Bij Minerva CT ben ik nu semiprof. Het fietsen combineer ik er met mijn studies. Volgende week begin ik in Leuven trouwens aan mijn masterexamens TEW. De fiets zal dan ook noodgedwongen even wat meer op stal blijven. Of ik die studies snel nodig ga hebben? Dat zullen we zien, hè. Natuurlijk hoop ik op een carrière op de fiets, maar ik wil wel iets achter de hand hebben. Die examens hebben dus zeker hun waarde.”

Gebrek aan ervaring

De aanpassingsperiode bij zijn nieuwe ploeg Minerva is voor de renner uit Geel intussen achter de rug. “Van bij het seizoens­begin in Mallorca voelde ik toch dat dit een niveau hoger was. Maar al bij al mag ik zeggen dat ik de overgang goed heb verteerd. In de koersen van de Road Series heb ik me geregeld kunnen tonen. En het uitrijden van wedstrijden zoals die van afgelopen weekend of de Antwerp Port Epic (waarin Van Dyck 57ste werd, red.) toont aan dat ik ook daar wel mijn mannetje sta. Al merk ik tegelijk dat ik op de belangrijke momenten nog ervaring en positionering mis.”

Ook afgelopen weekend was het dat geval. Zowel in Heist-op-den-Berg (86ste) als in Brussel (70ste) zat Van Dyck op de beslissende momenten te ver naar achter. “Al zijn er wel verzachtende omstandigheden in te roepen. Zo zat ik net voor het ingaan van de bepalende berg in Heist achter een valpartij. En in Brussel schoof ik dan weer onderuit, toen ik de aansluiting maakte bij het peloton. Al moet ik er meteen ook bij zeggen: op dat moment had ik meer vooraan moeten zitten. Die fouten maken deel uit van het leer­proces, zeker.”

In de Brussels Cycling Classic had het anders geen haar gescheeld of de champagnefles bij Minerva had geopend mogen worden. Ploegmaat Thimo Willems werd pas vlak voor de finish nog geremonteerd door ­Taco van der Hoorn. “De zege voor onze ploeg was inderdaad zeer dichtbij. Toch onthouden we vooral het positieve en gaan we niet treuren om de gemiste kans.”

Een dag eerder in de Heistse Pijl had Van Dyck vooral genoten van de koers in eigen streek. “De zon deed een massa toeschouwers naar de start en de finish afzakken. En ook onderweg stonden er enorm veel wielerliefhebbers. Als streekrenner heb ik enorm genoten.”

Vastgoed

Jobs in de regio