Noah Konteh. “Ik weet nu dat als ik een race krijg waarin het van bij de start snel gaat, ik gewoon kan meeschuiven.” 

Noah Konteh. “Ik weet nu dat als ik een race krijg waarin het van bij de start snel gaat, ik gewoon kan meeschuiven.” © Gregory Van Gansen

Junior Noah Konteh (OLSE Merksem) verbetert op 3.000m clubrecord van Pieter-Jan Hannes: “Vertrouwensboost voor WK”

Noah Konteh knalde zaterdag op de Putbosmeeting in Oordegem naar een toptijd van 8’04”87 op de 3.000 meter. De junior uit Brasschaat verbeterde zo nipt het clubrecord van 8’05”06 van OLSE Merksem bij de juniores van Pieter-Jan Hannes.

Nadat hij op de 1 mei-meeting met een tijd van 8’11”20 de limiet voor het WK U20 al had veilig­gesteld, overtrof Noah Konteh zaterdag in zijn tweede 3.000 meter van het seizoen alweer de verwachtingen. In een behoorlijk sterk veld finishte hij na drie buitenlanders als vierde in een tijd van 8’04”87. Meteen goed voor de twaalfde tijd aller tijden voor een Belgische junior.

“Ik had die 8’05 ook zelf nog niet verwacht”, bekende de Brasschatenaar. “Vooraf dacht ik dat een duik onder de 8’10 al heel mooi zou zijn. Aan de tussentijden onderweg merkte ik al wel dat we heel snel aan het lopen waren. Maar je kunt altijd nog stilvallen, natuurlijk. Pas bij het ingaan van de laatste ronde wist ik dat ik echt dicht tegen de acht minuten zou zitten.”

Perfecte omstandigheden

Konteh ziet veel verklaringen voor zijn straffe prestatie. “De druk om de limiet te lopen was weg en ik heb ook vijf weken extra training in de benen. Voor de 1 mei-meeting in Herentals was ik bovendien ook ziek geweest. En ja, Oordegem is gewoon ook een heel snelle piste. Bjarne Rasschaert heeft dan weer super gehaasd. Hij liep een perfect tempo en zijn doorkomsttijden waren perfect. Het is een combinatie van verschillende factoren.”

Konteh deed zo meteen beter dan Pieter-Jan Hannes ooit deed bij de juniores. “Dat is wel tof. Maar ik ben natuurlijk nog maar junior. Het is nog niet nu dat het moet gebeuren. Het belangrijkste is dat dit me vertrouwen geeft voor het WK juniores. Ik weet nu dat als ik een race krijg waarin het van bij de start snel gaat, ik gewoon kan meeschuiven en een chrono van laag in de acht minuten kan halen. Een duik onder de acht minuten verwacht ik dit seizoen nog niet. Als alles goed blijft gaan, is dat volgend jaar misschien mogelijk.”

De Brasschatenaar kan zich nu stilaan gaan klaarstomen voor het WK U20. “Nu beginnen de examens. Over drie weken loop ik nog een 1.500 meter op het BK. Daarna ga ik op hoogtestage naar Sankt Moritz, vervolgens doe ik nog één wedstrijd in Huizingen en dan begin augustus is het WK er al.” (basp)

Vastgoed

Jobs in de regio