Vrijwilligers van #TeamEclairs verzamelen in Lier. © RR

Vrijwilligers helpen tien maanden na overstromingen nog steeds Waalse gezinnen: “Zij zijn moe en ten einde raad”

Lier, Kessel -

#TeamEclairs is een groep vrijwilligers die na de zware overstromingen in België van 14 juli 2021 is ontstaan. Elk weekend trekken nog steeds 35 tot 50 vrijwilligers naar de getroffen gebieden om te helpen. “Wij zijn in vele gevallen hun enige aanspreekpunt voor verdere hulp.”

Chris Van Rompaey

 © rr

“In eerste instantie is #TeamEclairs onmiddellijk na die overstromingen naar Prayon (Trooz) getrokken met een veldkeuken om te koken voor de slachtoffers. Op zeer korte termijn hebben we daar vele getroffenen kunnen bereiken en hun vertrouwen gewonnen, omdat er naar hun verhaal werd geluisterd”, zegt Philippe Duquesnoy uit Kessel (Nijlen).

“Heel snel is #TeamEclairs gestart met opruimwerken, gevolgd door heel wat andere praktische hulp die nodig was om de huizen in een latere fase zo vlug mogelijk te kunnen renoveren. Dankzij onze goedgeorganiseerde structuur en werkwijze is #TeamEclairs nu, meer dan tien maanden later, nog steeds actief. Elk weekend zijn we ter plaatse in de overstroomde gebieden, met 35 tot 50 vrijwilligers die uit alle hoeken van ons land komen en zelfs van over de landsgrenzen.”

Schrijnende toestand

“#TeamEclairs gaat verder, want de toestand is schrijnend. Momenteel gaat het helaas niet goed met de mentale weerbaarheid van vele slachtoffers. Zij zijn moe en ten einde raad van een constante strijd met verzekeringen, gemeente- en overheidsdiensten, de zoektocht naar beschikbare aannemers. Wij zijn in vele gevallen hun enige aanspreekpunt voor verdere hulp”, aldus Philippe Duquesnoy.

“Projectmatig zijn we nu aan de slag om bepaalde slachtoffers verder te helpen of zelfs bij sommigen nog volledig te beginnen aan de opruimwerken. Zo helpen we bijvoorbeeld een jong gezin met twee kinderen om hun huis weer bewoonbaar te maken. Zo zullen zij ten laatste tegen het einde van de zomer weer kunnen verhuizen naar hun vertrouwde omgeving. Door onze hulp slagen ze er ook in om de moed erin te houden.”

www.TeamEclairs.be

 © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier