Anna en Elke uit Lichtaart bewonderen een oud fietsje in een van de standjes van Snuffelland. 

Anna en Elke uit Lichtaart bewonderen een oud fietsje in een van de standjes van Snuffelland. © Wouter Adriaensen

Snuisteren in Snuffelland, een van laatste overdekte rommelmarkten: “Folklore en nostalgie”

Ravels -

Na de sluiting van overdekte rommelmarkten in Malle en Tessenderlo is Snuffelland in Weelde (Ravels) de ‘last one standing’. Al meer dan dertig jaar struinen schattenjagers en snuisteraars hier langs honderden standjes. Achterhaald volgens de ene, perfect voor een regenachtige zondag volgens de andere.

Wouter Adriaensen

Naar aanleiding van de Stadsparkfeesten mocht het Turnhoutse stadspark na twee gerateerde coronajaren afgelopen zondag eindelijk nog eens een uitgebreide rommelmarkt verwelkomen. Helaas, zondag viel letterlijk en figuurlijk in het water. “Dan is Snuffelland een goed alternatief”, vinden Caroline en Bram uit Rijkevorsel. Zij wandelen met de kleine Ward doorheen Snuffelland, de overdekte rommelmarkt in Weelde (Ravels), op enkele honderden meters van de Nederlandse grens. “Lang geleden zijn we hier ook wel eens geweest. Dit is ideaal om rond te snuisteren en rond te kijken, zeker bij dit slechte weer.”

Caroline en Bram uit Rijkevorsel wandelen met de kleine Ward doorheen Snuffelland. 

Caroline en Bram uit Rijkevorsel wandelen met de kleine Ward doorheen Snuffelland. ©  WOAD

Snuffelland verkoopt zichzelf online als een ‘vintage markt’ waar meer dan tweehonderd ‘super toffe kraampjes curiosa, snufjes en tweedehands spulletjes’ aanbieden. In de praktijk gaat het om twee grote schuren waar een vaste route je langs alle koopwaar, een brasserie en een frituur leidt. Die koopwaar is op z’n zachtst gezegd divers en van uiteenlopende kwaliteit. Van zware eiken woonkamers tot encyclopedieën, van legerkleding tot televisies, van landschapsschilderijen tot serviezen. Op de achtergrond weerklinkt het betere schlagerwerk.

Retrospullen

Kitty uit Tilburg heeft een uitnodigende stand met enkele jukeboxen, elpees en huisraad. “We verkopen hier ondertussen bijna een jaar”, vertelt ze. “Daarvoor stonden we in Tessenderlo maar die overdekte markt is gesloten. Daar hadden we onze stand zelf gebouwd, hier werd alles voor ons gedaan. De bezoekers? Het mogen er altijd meer zijn. (lacht) Je hebt een beetje van alles, snuisteraars, buitenlanders, handelaars… We moeten elkaar nog wat leren kennen maar het begint stilaan te wennen hier.”

Tegenover de stand van Kitty buigen mama Elke en dochter Anna uit Lichtaart zich over een oud fietsje. “We zijn nogal geïnteresseerd in retrospullen”, legt Elke uit. “Toen we online iets zochten om te doen met dit slecht weer, vonden we Snuffelland. Ik vind het wel leuk, het is een beetje folklore en nostalgie.”

 

 ©  WOAD

Rommel

Enkele jaren geleden kreeg Snuffelland opmerkingen over de toestand van de hallen en de gedateerde inrichting. Ondertussen kwam er een grote binnenspeeltuin met ernaast een marktkraam met snoep. Tussen Snuffelland en fietspad Bels Lijntje vind je het hippe zomerterras Bar Welt-Statie. “Ook de cafetaria is helemaal opgeknapt”, weten Kees en Marian. Het koppel uit Waalwijk komt al twintig jaar naar Snuffelland. “We hebben een tuincentrum in Turnhout bezocht, maar het is geen weer om in de tuin te zitten. Daarom komen we hier gewoon iets drinken.” Van het concept van Snuffelland is Kees niet helemaal overtuigd. “Ik vind het eerlijk gezegd een beetje uit de tijd, achterhaald door het internet. Daar kun je dezelfde rommel, om het oneerbiedig te zeggen, voor een lagere prijs vinden.”

Daar zijn Senne en Shiva uit Retie het niet mee eens. “Ik kwam hier vroeger vaak met mijn papa”, vertelt Senne. “Vorige week zijn we nog eens komen kijken en nu staan we hier voor het eerst om te verkopen. Het trekt wel wat volk, het is plezant om te doen en gemakkelijk. Je staat droog en kunt je spullen gewoon laten staan. Je moet om 5u bij de rommelmarkt zijn om een plaats te hebben en ’s middags is het alweer gedaan. Snuffelland is de hele dag open. Wij gaan hier dus zeker en vast blijven staan.”

Snuffelland is elke zondag van 9u tot 17u open. Bar Welt-Statie is bij goed weer open van woensdag tot en met zondag in juni en van dinsdag tot en met zondag in de zomervakantie.

Kees en Marian kwamen uit Tilburg om iets te drinken in de vernieuwde cafetaria.

Kees en Marian kwamen uit Tilburg om iets te drinken in de vernieuwde cafetaria. © WOAD

Een kleine greep uit het diverse aanbod in Snuffelland.

Een kleine greep uit het diverse aanbod in Snuffelland. © WOAD

 

 ©  WOAD

www.snuffelland.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio