©  AFP

Chris Froome herleeft na “pijnvrije periode” en hoopt opnieuw te scoren: “Maar mensen moeten wel onthouden van waar ik kom”

De viervoudige Tourwinnaar Chris Froome (37) kwam drie jaar geleden tijdens de verkenning van de individuele tijdrit in de Dauphiné zwaar ten val: Froome verloor bij een snelheid van 50 kilometer per uur de controle over het stuur, waardoor hij tegen een muur botste. De Brit brak zijn rechterelleboog, rechterdijbeen en enkele ribben.

Thomas Cami, Hugo Coorevits

Voor aanvang van de tweede etappe blikte Froome nog even terug op die zware val. “Het is intussen drie jaar geleden, en gelukkig heb ik nu geen pijn meer. Sinds januari is het een goede, onafgebroken periode geweest: ik heb consistent kunnen verder werken in de juiste richting.”

Froome maakte naar eigen zeggen in de laatste twee maanden veel progressie, al tempert hij wel de verwachtingen. “Het is normaal dat mensen bepaalde verwachtingen hebben als je bekijkt wat ik al heb bereikt in mijn carrière. Maar mensen moeten onthouden van waar ik kom: de laatste drie jaar waren anders. Ik verloor hier bijna mijn been en kon er maandenlang niet meer op steunen. Eerst moest ik opnieuw leren wandelen, en nadien kon ik weer leren fietsen. Daarna was het doel om weer mee te kunnen in het peloton, en nu wil ik weer competitiever worden. Ik leg mezelf geen limiet op en blijf gewoon verder werken”, aldus Froome, die in 2013, 2015 en 2016 al won in de Dauphiné.

 

 ©  BELGA

Froome nam ook de tijd om zijn team, Israel-Premier Tech, in de bloemetjes te zetten.

“Ik ben gelukkig dat ik zo goed ondersteund wordt. Het team is enorm geduldig met mij, en dankzij hen kan ik hier opnieuw staan. Ik tekende hier een meerjarig contract, tot wanneer ik met pensioen ga. En tot dan blijf ik zo hard mogelijk werken. Er zijn geen garanties dat ik nog dingen zal bereiken, maar ik kan wel garanderen dat ik mijn uiterste best zal blijven doen. Ook de steun van mijn vrouw en familie betekent enorm veel voor mij: ze bleven geloven in mij en zeiden dat ik moest doorzetten. Dat ik nu dan progressie zie, is een leuke beloning.”