©  AFP

Alexis Vuillermoz is de snelste uit vroege vlucht en wint in Dauphiné, Wout van Aert verliest leiderstrui

Alexis Vuillermoz heeft de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. In een rit met heel wat hoogtemeters liet het peloton zich verrassen door de vroege vlucht. In een spurt met vijf was de Fransman van TotalEnergies uiteindelijk de snelste, die door de bonificatieseconden ook de gele trui van Wout van Aert overneemt. Onze landgenoot won vijf seconden later nog de sprint van het aanstormende peloton.

Maarten Vanhoof

Hoe kwam de zege tot stand?

In de heuvelachtige rit met vier beklimmingen nam een zestal na twintig kilometer de benen. Onder hen ook één Belg: Xandres Vervloesem van Lotto-Soudal. Zijn medevluchters luisterden naar de namen van Kevin Vermaerke (Team DSM), Olivier Le Gac (Groupama - FDJ), Anthony Delaplace (Team Arkéa - Samsic), Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) en Anders Skaarseth (Uno-X Pro Cycling Team). De zes werkten goed samen en hadden al vrij snel een mooie voorgift op het peloton, dat ook wel liet begaan.

Jumbo-Visma liet de vluchters wel niet te ver wegrijden. De mannen van Wout van Aert menden de hele dag het peloton en lieten de koplopers niet meer dan 4’30” uitlopen. Op de Col de Mézilhac, de 11-kilometer lange derde klim van de dag, moest Xandres Vervloesem voorin wel lossen. In het peloton ging het dan weer te snel voor Dylan Groenewegen. Met dan nog meer dan 50 kilometer te gaan zou de Nederlandse spurter ook vandaag niet meedoen voor ritwinst.

De leiders zonder de geloste Vervloesem 

De leiders zonder de geloste Vervloesem ©  AFP

In het peloton kwam Ineos in de persoon van Laurens De Plus Jumbo-Visma een handje toesteken. Het beulwerk van De Plus zorgde ervoor dat het achtervolgende groepje met Groenewegen op ruime afstand werd gehouden. Toch hielden de vluchters goed stand. Met nog 20 kilometer te gaan had het vijftal nog steeds een bonus van anderhalve minuut op het peloton. Van Aert maande zijn troepen maar beter aan om tempo te maken, want anders zou hij zijn gele trui onherroepelijk verliezen.

Op het laatste knikje van de dag ging het in het peloton wel sneller nadat ook Trek-Segafredo in functie van Jasper Stuyven een mannetje bijschoof. De koplopers zagen hun voorsprong plotsklaps gereduceerd tot een halve minuut. Toch realiseerden ze uiteindelijk nog een huzarenstukje door voor het peloton uit te blijven. In een sprint met vijf haalde Alexis Vuillermoz het voor Skaarseth en Le Gac. Door de bonificatieseconden verovert de Fransman ook de gele trui. Wout van Aert won de sprint van het aanstormende peloton.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe verging het de Belgen?

Henri Vandenabeele zal niet meer aan de start van de derde etappe verschijnen. Onze landgenoot van Team DSM voelde zich niet helemaal lekker en stapte met nog 50 kilometer te gaan in de volgwagen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Top tien:

1. Alexis Vuillermoz

2. Anders Skaarseth

3. Olivier Le Gac

4. Kevin Vermaerke

5. Anthony Delaplace

6. Wout van Aert

7. Ethan Hayter

8. Hugo Page

9. Clément Venturini

10. Aliaksandr Riabushenko

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP

  • Opnieuw een pak hoogtemeters op het menu tussen Saint-Péray en Brives-Charensac 
  • Landgenoot Xandres Vervloesem moet lossen in de kopgroep, Henri Vandenabeele stapt uit de koers
  • Vuillermoz wint voor Skaarseth en Le Gac; Van Aert zesde
 • Waarom Wout van Aert graag onmiddellijk toeslaat, zoals vandaag? Om zo snel mogelijk zijn twijfels weg te nemen

  Wout van Aert is ook maar een mens. Een mens die af en toe twijfelt. Zoals u en ik. En hoe neemt de Herentalsenaar zijn twijfels op professioneel vlak weg? Door onmiddellijk keihard toe te slaan. Het is zo stilaan een vast ritueel: eerste veldrit van de voorbije winter in Boom en pats, in de roos. Eerste wegkoers van het seizoen en bingo: juichen maar in de Omloop Het Nieuwsblad. Zondagmiddag startte hij het tweede deel van het seizoen met een overtuigende sprintzege in de Ardèche.

 • Sterke Wout van Aert sprint meteen naar zege in Dauphiné: “De leiderstrui verdedigen? Waarom niet”

  Wout van Aert heeft de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. Na een explosieve finale won de Belgische kampioen de sprint van een uitgedund peloton in de straten van Beauchastel. Jasper Stuyven werd zesde. Van Aert mag uiteraard ook als eerste de gele trui aantrekken. Voor onze landgenoot is het al zijn vierde ritzege in de Dauphiné.

 • Weer wat meer klimmen in het Critérium du Dauphine

  Vandaag tellen er opnieuw vier heuvels mee voor het bergklassement waarin de oude Pierre Rolland aan de leiding staat nadat hij de vlucht van de dag organiseerde met de Fransman Maxime Bouet en Laurent Huys van Intermarché – Wanty Gobert. De Col de Mézilhac op een kleine zestig km van de finish kreeg het status van tweede categorie mee. In het tweede gedeelte gaat het fel op en af met nog een helling op tien km van de finish. Of 1,2 km klimmen waarbij het gemiddeld 5,9 procent stijgt. Wie daar uit de wielen moet, mag zijn kansen op een ritzege schudden.

 • Het profiel van de tweede etappe

 • 12u25

  Officieuze start

  De renners zijn vertrokken voor de neutralisatie. Over tien minuten volgt de officiële start in Saint-Péray!

 • Houdt Pierre Rolland vandaag zijn bergtrui vast? 

 • 12u35 Start wedstrijd

 • 169 km

  Het kan beginnen!

  De officiële start is gegeven, het peloton trekt zich nu echt op gang voor deze heuvelachtige rit van net geen 170 kilometer.


 • 166 km

  Beklimmingen van de dag

  Pas na meer dan 50 kilometer dienen de eerste beklimmingen zich aan: eerst Côte de Désaignes (5 km aan 4,3%), die bijna meteen gevolgd wordt door de Côte de Saint-Agrève (5,6 km aan 4,7%). Na een afdaling moet de uitschieter nog komen: Col de Mézilhac (11,6 km aan 4,1%). Het finaal toetje is weggelegd voor de Côte de Rohac (1,2 km aan 5,9%) nabij aankomstplaats Brives-Charensac. 


 • 164 km

  Alles bij elkaar

  Het parcours leent zich momenteel niet tot vroege vluchten en dus blijft het peloton bij elkaar.


 • 163 km

  Valpartij

  • Aurélien Paret-Peintre (AG2R - Citroën Team)
  • Matt Walls (BORA - hansgrohe)
  Beide heren klauteren al snel weer op hun fiets.
 • 153 km

  Truien

  Wout van Aert veroverde gisteren niet alleen het geel, maar ook het groen. Voor de gelegenheid wordt die trui door de derde in het klassement gedragen: Sean Quinn. Nummer twee Ethan Hayter heeft namelijk de witte jongerentrui in zijn bezit. Pierre Rolland is de bergkoning van dienst. 

 • 150 km

  Zestal

  Zes rijders hebben zich nu toch losgeweekt uit het pak. Bijna een halve minuut bedraagt hun voorsprong. Onze landgenoot Xandres Vervloesem is één van de gelukkigen.
 • 148 km

  Vlucht

  1. Xandres Vervloesem (Lotto - Soudal)
  2. Kevin Vermaerke (Team DSM)
  3. Olivier Le Gac (Groupama - FDJ)
  4. Anthony Delaplace (Team Arkéa - Samsic)
  5. Alexis Vuillermoz (TotalEnergies)
  6. Anders Skaarseth (Uno-X Pro Cycling Team)
 • Chris Froome herleeft na “pijnvrije periode” en hoopt opnieuw te scoren: “Maar mensen moeten wel onthouden van waar ik kom”

  De viervoudige Tourwinnaar Chris Froome (37) kwam drie jaar geleden tijdens de verkenning van de individuele tijdrit in de Dauphiné zwaar ten val: Froome verloor bij een snelheid van 50 kilometer per uur de controle over het stuur, waardoor hij tegen een muur botste. De Brit brak zijn rechterelleboog, rechterdijbeen en enkele ribben.

Vastgoed

Jobs in de regio