Tom Trogh 

Tom Trogh ©  Geert Van de Velde

Zilver voor Belg op WK quizzen, Belgische titelverdediger moet vrede nemen met vijfde plaats

Op het WK quizzen heeft onze landgenoot Tom Trogh zaterdag de zilveren medaille veroverd. De wereldtitel ging voor het eerst naar de Fransman Didier Bruyere. Titelverdediger Ronny Swiggers moest deze keer vrede nemen met een vijfde plaats.

jvhBron: BELGA

Ruim 1.600 deelnemers uit bijna 50 landen deden afgelopen weekend een gooi naar de wereldtitel in het quizzen. Niet enkel quizzers uit de traditionele quizgrootmachten, maar bijvoorbeeld ook mensen uit pakweg Sri Lanka, Liberia en Bulgarije waagden hun kans. Aan de Belgische manche in gemeenschapscentrum De Heischuur in Oud-Turnhout hebben zaterdagnamiddag 64 quizzers deelgenomen.

Didier Bruyere veroverde met 183 punten zijn eerste wereldtitel. In 2021 strandde de Fransman nog op vijf punten van Ronny Swiggers. Tom Trogh finishte met 177 punten op de tweede plaats. Het brons ging vrij verrassend naar de Kroaat Kresimir Stimac. Uittredend wereldkampioen Swiggers haalde eveneens 176 punten, maar eindigde door een mindere topscore op de vijfde plaats. Ook de andere leden van het Belgische team dat de Quiz Olympiad in Krakau won, waren uiteraard van de partij in Oud-Turnhout. Lander Frederickx en aanvoerder Nico Pattyn finishten respectievelijk op de 11de en op de 21ste plaats.

Wereldwijd kregen de deelnemers dezelfde 240 vragen voorgeschoteld, verspreid over acht categorieën. Voor het eerst werd met alle categorieën rekening gehouden in de einduitslag. Tijdens de vorige edities werd de zwakste score van elke quizzer nog geschrapt. Met 28 op 30 bleek Tom Trogh de allerbeste in de categorie Sport. In de categorie Lifestyle eindigde hij met 25 punten net als Swiggers en drie andere quizzers op een gedeelde eerste plaats.

Van 4 tot 6 november worden in Berlijn de Ultimate Quizzing Championships gehouden. Tijdens deze opvolger van het EK zal België zijn titel verdedigen in de landencompetitie. Daarnaast staan onder andere ook een individuele competitie en meerdere themaquizzen op het programma.

Vastgoed

Jobs in de regio