©  Getty Images

Verspreiding van het apenpokkenvirus lijkt te versnellen: WHO telt 780 gevallen van in 27 landen

De verspreiding van het apenpokkenvirus lijkt te versnellen. Sinds midden mei tot 2 juni werden er 780 gevallen bevestigd in 27 landen, zo zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag. Het gaat om een verdrievoudiging op een week tijd, want vorige zondag was er nog sprake van 257 bevestigde gevallen.

jvhBron: BELGA

Volgens de WHO tonen de eerste analyses aan dat de apenpokken die in Europa en andere niet-endemische landen - dat zijn landen waar de ziekte normaal niet voorkomt - behoren tot de West-Afrikaanse stam. 

De meeste gevallen werden vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk (207), gevolgd door Spanje (156) en Portugal (138). Voor België meldt de WHO 12 besmettingen, maar dat aantal is intussen opgelopen tot 17, zo zei het gezondheidsinstituut Sciensano vrijdag. 

 De apenpokken zijn verwant aan de pokken, die wereldwijd elk jaar miljoenen slachtoffers eisten voor ze in 1980 werden uitgeroeid. De apenpokken zijn echter veel minder ernstig en de meeste mensen herstellen binnen drie tot vier weken. Het virus wordt overgedragen via nauwe contacten. De eerste symptomen zijn hoge koorts, gezwollen lymfeklieren en waterpokkenachtige huiduitslag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER