Wateroverlast, modderstromen en evacuatie: zo ging het onweer tekeer in ons land

Een stevige onweers- en regenzone is zondag over het land getrokken, met op tal van plaatsen wateroverlast tot gevolg. Verstoord treinverkeer, afgesloten snelwegafritten, een gesloten binnenspeeltuin, een geëvacueerd woonzorgcentrum en getroffen festivals: een overzicht van de hinder. In de provincie Antwerpen heeft vooral de streek rond Mechelen het zwaar te verduren gekregen, met enkele onder water gelopen straten en wateroverlast in sommige huizen.

jvhBron: BELGA

LEES OOK. Regen treft vooral oosten van regio: rijbanen onder water en wateroverlast in woningen

ANTWERPEN

In de provincie Antwerpen is vooral het arrondissement Mechelen getroffen. In Hallaar (Heist-op-den-Berg) was er wateroverlast in het centrum. In verschillende straten kwam de rijbaan onder water te staan. Op de Broechemsesteenweg in Nijlen stond de rijbaan ook blank. Op enkele plaatsen was er wateroverlast in woningen. Dat was onder meer het geval in Berlaar en in Lier. In Duffel moest de brandweer hulp gaan bieden voor wateroverlast in een garage.

De E34 in Ranst. © bfm

LEES OOK. Ongeval op glad wegdek zorgt voor hinder op E34 in Ranst

VLAAMS-BRABANT

Het onweer en de zware regenval hebben zondagnamiddag lelijk huisgehouden in het oosten van Vlaams-Brabant. Vooral de streek rond Landen heeft het daarbij zwaar te verduren gekregen. Het station is ondergelopen, net als een groot deel van deelgemeente Waasmont. De gemeentelijke crisiscel is samengeroepen, zo meldt burgemeester Gino Debroux.

De brandweerkorpsen van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant-Oost hebben zondagnamiddag zo’n 200 oproepen gekregen voor het noodweer. Rond Leuven viel de overlast mee. In Herent liep de tunnel onder de spoorweg onder water en in Bertem was er op verschillende plaatsen wateroverlast. Het gemeentebestuur liet dan ook weten dat er zandzakjes ter beschikking werden gesteld. Het was echter in het Hageland, en dan voornamelijk rond Landen en Zoutleeuw, dat de regen voor de grootste problemen zorgde. Zowel het centrum van Landen als de deelgemeenten Walshoutem en Waasmont kwamen onder water te staan. Burgemeester Gino Debroux riep in de loop van de namiddag dan ook de gemeentelijke crisiscel samen. “Onze arbeiders en het personeel van de hulpdiensten kunnen zelf moeilijk de kritieke plaatsen bereiken”, aldus de burgemeester. “We coördineren de hulpverlening en grijpen in volgens prioriteiten van de ergst getroffen plaatsen.”

(Lees verder onder de foto’s)

 ©  vdt

 © vdt

LIMBURG

Ook in Limburg werd wateroverlast gemeld. In Millen (Riemst) sleurde het water de aarde mee van de akkers, wat tot modderstromen leidde. In Stevoort (Hasselt) stond de Jannestraat onder water en werden zandzakjes uitgedeeld. In Montenaken (Gingelom) waren verschillende straten overstroomd. De technische dienst van de gemeente Gingelom was druk in de weer om ondergelopen straten af te zetten. Inwoners konden bij de technische dienst op de Ambachtsweg zandzakjes afhalen.

Ook sommige inwoners van Herk-De-Stad hadden last van de regenbuien. De technische dienst legde de nodige zandzakjes klaar. Burgemeester Bert Moyaers (Vooruit) was ook zelf op pad om zicht op de situatie te krijgen.

De binnenspeeltuin Kinderrijck in Bilzen kreeg het water binnen, waardoor de zaak moest sluiten.

(Lees verder onder de foto)

Het water stroomt binnen bij de binnenspeeltuin Kinderrijck. ©  112 Meldingen Limburg

De wateroverlast die Gingelom en Niel getroffen heeft, is uitzonderlijk te noemen, zeker al omdat de ander randgemeenten gespaard bleven. “Het heeft anderhalfuur lang onophoudend geregend zoals ik het in mijn hele leven nog niet heb meegemaakt. In het woonzorgcentrum Ocura in Montenaken moesten de bewoners van het gelijkvloers geëvacueerd worden door de wateroverlast,” zegt burgemeester Patrick Lismont.

 ©  Jozef Croughs

De hevige regenbuien veroorzaakten ook problemen op de verkeerswisselaar tussen de E313 en de E314 in Lummen. Voor het verkeer op de E314 komende van Luik (naar Antwerpen) met de E314 richting Leuven en Heerlen was de afrit versperd. De afrit van de E313 in de rijrichting van Antwerpen naar de E314 rijrichting Nederland was door wateroverlast volledig afgesloten.

Door hevige regenval in Bilzen was ook op de lijn 34 tussen Hasselt en Tongeren het treinverkeer onderbroken. Er werden vervangbussen ingelegd. Dat laat spoornetbeheerder Infrabel zondagmiddag weten.

Het festival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren regende ook uit: de regen viel met bakken uit de lucht en de organisatie raadde alle festivalbezoekers die nog thuis zaten aan om pas na 19 uur af te zakken.

LEES OOK. Regen valt met bakken uit de lucht op Extrema: organisatie raadt aan om nog tot vanavond thuis te blijven

(Lees verder onder de foto’s)

 ©  Dick Demey

OOST-VLAANDEREN

In Waarschoot (Lievegem) liep zondagmorgen volledig onder, nadat op twee uur tijd 81 liter water per vierkante meter was gevallen. “Bijna alle straten in het dorp stonden blank”, zegt schepen Freddy Haegeman (Open Vld). “Ongezien, en vooral, probeer daar maar eens iets tegen te beginnen.” In Waarschoot en Zomergem kreeg de brandweer volgen clusterofficier Kurt De Kock meer dan 50 oproepen binnen, onder meer voor ondergelopen kelders en garages. In vier woningen liep het water volgens De Kock binnen. De gemeente Lievegem wil de waterhuishouding in twee straten extra aandacht geven.

Nadat Deinze zondagmorgen iets na zeven uur werd opgeschrikt door een zware donderslag tijdens het onweer dat toen boven de stad woedde, sijpelden daarna langzaam maar zeker veel berichten binnen over wateroverlast door de zware regenval en schade door blikseminslagen. Tal van wegen en tunnels in de deelgemeenten van Deinze, Nevele en Zulte liepen onder water. In Zulte viel in één uur tijd ongeveer 50 liter water. Daardoor kwamen de kelders en ook liftschachten van het appartementsgebouw van Anglo Belge in Zulte onder water te staan. In Deinze liep het verdeelcentrum van Bpost in de industriezone De Tonne onder water.

WALLONIË

De voorspelde aanzienlijke neerslag bezorgde de brandweerdiensten in de arrondissementen Hoei-Borgworm en Luik zondag flink wat werk. In de zone Haspengouw werden tegen het einde van de namiddag meer dan honderd interventies geteld. De brandweer moest met name in Braives, Hannuit, Geer en Burdinne optreden, voornamelijk voor ondergelopen wegen, ontwortelde bomen en waterinsijpelingen in gebouwen. “Wees voorzichtig op de weg, veel wegen zijn volledig onbruikbaar. We zitten in crisisbeheer en onze teams zijn ter plaatse”, zei burgemeester Manu Douette van Hannuit. De dorpen Crehen, Avin, Grand-Hallet en Cras-Avernas staan onder water en verschillende wegen zijn gesloten voor het verkeer.

In Burdinne was het vooral Hannêche dat getroffen wordt, terwijl in Braives de meest kritieke punten zich situeerden in de dorpen Ciplet, Avennes en Ville-en-Hesbaye.

Ook in de zone Hemeco was de brandweer actief in meerdere gemeentes. De toestand in Luik was minder kritisch. Ook hier moest uitgerukt worden, in Saint-Nicolas en Grâce-Hollogne, voor ondergelopen wegen en woonhuizen.

In het Henegouwse Binche was zondagvoormiddag de bliksem ingeslagen op een appartementsgebouw. Door de inslag ontstond brand in het dak. De eenentwintig bewoners moesten geëvacueerd worden omdat het gebouw tijdelijk niet langer bewoonbaar is. Dat hebben de gemeentelijke autoriteiten gemeld.

Sommige bewoners zijn bij familie ondergebracht, voor de anderen heeft het OCMW hotelkamers besproken. De komende dagen zal de staat van het gebouw nagetrokken worden.

 ©  KMI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER