Honderden supporters wonen laatste tocht van Joske door stadion Beerschot bij: “Zo trots dat hij mijn bompa was”

Antwerpen -

Het leek zaterdag op het einde van de ceremonie voor de overleden ere-materiaalmeester en clubicoon van Beerschot, Jos ‘Joske’ Van Hout, alsof er een wedstrijd werd gespeeld. Een wave, gezangen en de o zo bekende kreet uit de kelen van de supporters ‘Joskeu, Joskeu”.

Patrick Van de Perre

LEES OOK. Onze columnist Walter Damen eert overleden Jos Van Hout: “Joske, King van het Kiel

Vanuit een flink gevulde tribune in het Olympisch Stadion woonden vele honderden supporters de afscheidsceremonie bij van Joske. Hét clubicoon bij uitstek van Beerschot, dat ook in andere stadions geen introductie meer behoeft.

Zoals hij het zelf waarschijnlijk gewild had, werd de urne van Joske langs de spelerstunnel het veld opgedragen. Een wandeling langs de dug-out, de middenstip en de supporters. Voor de laatste keer. “Pas als ik dood ben, zal ik stoppen met op Beerschot te komen”, zei hij zelf een aantal jaren geleden nog.

Bij de urne van Joske kwamen verschillende mensen speechen. ©  Patrick De Roo

Tijdens de ceremonie kwamen een aantal mensen spreken. Onder andere de voorzitter van Beerschot, Francis Vrancken, die Joske loofde als de vriend van de spelers, het bestuur en vooral de supporters. “Toen ik voor het eerst op Beerschot was, was het eerste wat Joske tegen mij zei, ‘dat is hier geen gewoon clubje’.”

Moeilijke momenten

Ook kleindochter Manou kwam even spreken. Ze herinnert zich Joske uiteraard vooral als haar grootvader. “Iemand die altijd klaarstond voor zijn kleinkinderen en ons overal naartoe bracht. Hij nam me ook al van jongs af aan mee naar de fandagen van Beerschot en de wedstrijden. Ik was dan altijd trots dat ik kon zeggen dat Joske mijn bompa was.”

Tijdens de ceremonie werden foto’s en filmpjes getoond van Joske. Zijn stem, in zuiver Antwerps, klonk opnieuw even over het veld. Een moment dat niet alleen zijn opvolger en vriend Seba Rodriguez het moeilijk kreeg.

Op het einde van de plechtigheid kregen de supporters de gelegenheid om afscheid te nemen van Joske. Kort daarvoor klonk het Antwerpse volkslied van De Strangers door de luidspreker. ‘Antwaarpe ga ze gij van mij mauve wit’. Uiteraard mauve wit, want iets anders wilde Joske niet.

LEES OOK. Overlijden Jos Van Hout komt hard aan bij Beerschot: “Hij is iemand die heel veel mensen heel lang zal bijblijven”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal