©  EPA-EFE

Onstuitbare Iga Swiatek verslaat nu ook Coco Gauff en wint voor de tweede keer in haar carrière Roland Garros

Coco Gauff (WTA 23) is er niet in geslaagd om haar allereerste Grand Slamfinale te winnen. Op het Parijse gravel moest de 18-jarige Amerikaanse de duimen leggen voor de Poolse nummer één van de wereld Iga Swiatek in twee sets: 6-1 en 6-3. De 21-jarige Swiatek schreef Roland Garros in 2020 al op haar palmares.

Jens Heylen

Een eerste grandslamfinale bereiken doet wat met een mens. Coco Gauff moest aanvankelijk duidelijk nog wennen aan die gedachte. Haar Poolse opponente liep namelijk erg snel uit tot 4-0, wat uiteindelijk resulteerde in een 6-1 bij set 1.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de tweede set leek het Gauff iets beter af te gaan en zette de 18-jarige Amerikaanse Swiatek op een 0-2-achterstand. Maar de Poolse is niet zomaar de nummer één van de wereld. Ze stelde al snel orde op zaken en draaide de rollen om in haar voordeel: 6-3 na 1 uur en acht minuten tennissen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Swiatek blijft zo voortbouwen aan haar zegereeks. Ze is nu al 35 (!) matchen ongeslagen. Ze doet daarmee even goed als de Amerikaanse Venus Williams in 2000. Enkel Justine Henin deed nadien nog beter. Onze landgenote boekte in 2007 en 2008 32 overwinningen op een rij.

Het is voor Swiatek haar zesde toernooizege dit jaar, haar negende in totaal. In 2022 pakte de Poolse al de eindzege in achtereenvolgens Doha (hardcourt), Indian Wells (hardcourt), Miami (hardcourt), Stuttgart (gravel) en Rome (gravel). In 2020 was ze ook al eens de beste op Roland Garros.

Gauff was de revelatie van deze editie van Roland Garros. Ze schakelde op weg naar haar eerste grandslamfinale onder meer Alison Van Uytvanck (WTA 60), in de tweede ronde, en Elise Mertens (WTA 32), in de achtste finales, uit.

Gauff, winnares van de junioreneditie van Roland Garros in 2018, had op het Parijse gravel nog geen set verloren. Ze blijft door de nederlaag steken op twee WTA-titels, in Linz (hardcourt) in 2020 en in Emilia-Romagna (gravel) in 2021.

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

Vastgoed

Jobs in de regio